e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Stop and Stay: Cesta Žatce do UNESCO

publikováno: 15.4.2014, kategorie: Turistika, autor: Kateřina Táborská

Sdílet: facebook twitter google+

V roce 2017 by chtělo město Žatec se svými chmelařskými technickými památkami zamířit na Seznam světového dědictví UNESCO. O tom, jak složitá je cesta do tohoto prestižního klubu, bude na konferenci Stop and Stay hovořit ředitel Chmelařského muzea v Žatci a manažer projektu zápisu Vladimír Valeš. Právě Žatec letos poprvé hostí tuto konferenci cestovního ruchu.

Památky pěstování a zpracování chmele a výroby piva v Žatci jsou v současnosti na indikativním seznamu, tedy jakémsi seznamu budoucích kandidátů České republiky na zápis do UNESCO. Šance města nejsou malé, neboť chmelařské památky jsou i v rámci celosvětového seznamu raritou. Vloni v listopadu proběhl v Źatci podpis Memoranda o společném postupu při přípravě nominaci. 

Na starosti ji má právě site manager Vladimír Valeš, současný ředitel Chmelařského muzea v Žatci, člen občanského sdružení Chrám Chmele a Piva, spoluzakladatel projektu Chmelovelo a expozic Muzea Homolupulů. V posledních letech se intenzivně věnuje propagaci Žatce a chmelařských památek. "Posluchače seznámím s mimořádnou universální hodnotou Žatce jako města chmele a autenticitou památek zdejšího chmelařství. Představím také příklad využití chmelařských objektů pro turistický ruch a diskutovat budeme o naplnění kritérií pro zápis," vysvětlil Vladimír Valeš.