e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Masopustní víkendy: kam vyrazit do průvodu masek?

publikováno: 15.2.2017, kategorie: Slavnosti a festivaly, autor: Kateřina Táborská

Sdílet: facebook twitter google+

Tento a následující víkend se v mnoha městech slaví masopust. V sobotu 18. února můžete do masopustního průvodu vyrazit v Chomutově, Litoměřicích nebo Zubrnicích, v neděli projde Mostem. V Kadani a Úštěku se koná slavnost příští sobotu 25. února. Tuto sobotu navíc vyjede vlak po Doupovské dráze.

Chomutov
Tradičním pořadatelem masopustního veselí v Chomutově je zoopark. Průvod vychází v sobotu 18. února od 13,00 hodin od expozice vlků (vchod od vlakového nádraží), půjde na náměstí 1. máje, kde požádá o povolení masopustu a vrátí se zpět do skanzenu Stará Ves. Tam návštěvníky čeká masopustní veselice s Divadlem v pytli a kapelou Ponožky pana Semtamťuka. Účastníci průvodu v maskách mají vstup zdarma, ostatní se vstupenkou do zooparku.

Litoměřice
Masopustní zabijačka, chůdaři, pohádky a průvod masek - taková bude sobota 18. února na litoměřickém Mírovém náměstí. Letošní ročník startuje již v 10,00 hodin v divadle K. H. Máchy pohádkou pro děti, po které si budou moci vytvořit i masopustní masky do průvodu. Ten vyjde ve 14,00 hodin z náměstí, kde začne program již ve 13,00 hodin. Uvidíte oblíbenou pravou českou zabijačku, masky, pohádky, flašinetáře, zazpíváte si písničky s kapelami Trio Máňa a Hašlerka, dozvíte se vše o masopustu a jeho tradicích, projdete se ve veselém průvodu a ten kdo bude mít masku, dostane odměnu. Po celý den budou na náměstí řemeslné stánky i občerstvení, jízdy na konících (12,00 - 16,00 hodin) a pestrý zoopark plný zvířátek bude na náměstí od 13,00 do 16,00 hodin.

Zubrnice
V sobotu 18. února se koná masopustní program také ve skanzenu v Zubrnicích na Ústecku. Vsí projde masopustní průvod masek společně s folklórním souborem Dykyta z Krásné lípy. Chybět nebude výstava masek a péct se budou v kachlovém sporáku.

Masopustní vlak
V sobotu 18. února se také můžete vydat na jízdu Masopustním vlakem po Doupovské dráze. Vlak pojmenovaný legračně Mrkev pojede již z Mostu, a to ve 12,22 hodin přes Jirkov, Chomutov (město 12,40), Kadaň (13,03) do Kadaňského Rohozce. Odtud odjíždí zpět ve 14,45 hodin. Z Mostu stojí jízdenka 140 Kč, z Chomutova 120 a z Kadaně 100 Kč. Celý jízdní řád zde.

Most
V neděli 19. odpoledne vyrazí průvod masek z 1. náměstí v Mostě. Podrobnosti o programu najdete v tomto článku.

Kadaň
Sobota 25. února bude v Kadani ve jménu nespoutané zábavy - městem se prožene rej plný masek, který za velení dobrého vojáka Švejka vyrazí ve 14,00 hodin z Mírového náměstí.Maškarní průvod se spolu s muzikanty a povozy vydá kolem Střelnice na Nábřeží Maxipsa Fíka pod Kadaňský hrad, odkud Švejk vypluje na Ohři a tam utopí Moranu. Poté se masopustní rej vrátí zpět na náměstí, kde budou moci návštěvníci pokračovat v gastronomických hodech. Součástí programu bude dětský stan na náměstí. Probíhat zde budou dvě dětské dílny s názvem Masopustní maska a Pohádka na zip. K tomu bude hrát kapela BrassBand, Motovidlo a Švejk c. k. Šraml. K vidění budou komedianti a zastoupen bude i trh všeho možného zboží. Perličkou masopustního dne pak bude starý, krásný, dřevěný kolotoč, který přijede do Kadaně společně se starodávným ruským kolem. 

Úštěk
Tradiční Úštěcký masopust na náměstí patří k nejoblíbenějším. Proběhne v sobotu 25. února od 9,00 do 17,00 hodin. Velký průvod masek půjde v 10,00 a 14,00 hodin, chybět nebudou zabijačkové hody, řemeslný jarmark, pouliční divadla a hudba. Každý návštěvník se staročeskou maskou získá frťana a koláček zdarma. Kromě tradičních masopustních programů vás tu čekají i méně obvyklé - třeba "přílet prasete z úřadu" (v 10, 14 a 16 hodin), masopustní trojboj nebo strom hojnosti.

Louny
Konec masopustu, který připadá na úterý 28. února, můžete oslavit v Lounech. Informace o průvodu přineseme příští týden.

Co je to masopust?
Jde o slavnostní období mezi Vánocemi a postní dobou velikonoční, začíná po Třech králích a končí před Popeleční středou. Letos připadá masopustní úterý, tedy hlavní svátek na 28. února, kdy projde průvod třeba městem Louny. Před tímto úterým svátky vrcholí, například tučným čtvrtkem či taneční nedělí. Masopust představuje období hodování a veselí mezi dvěma postními dobami - konaly se zabijačky, hostiny, taneční zábavy i svatby. Českému masopustu odpovídá italský karneval (nebo-li carne levare - dát pryč maso), jehož zvyky se dochovaly po celém světě. Na Popeleční středu začíná 40denní půst před Velikonocemi.