e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

K Šumburku dovede turisty nová tabule

publikováno: 14.10.2015, kategorie: Turistika, autor: Vlasta Fišrová

Sdílet: facebook twitter google+

Milovníci pěší turistiky a historických památek se nyní dozví více zajímavostí o hradu Šumburk na Klášterecku i o přírodních zajímavostech vrchu Šumná. Město Klášterec nad Ohří totiž vytvořilo z odborných podkladů zajímavý obsah včetně mapky a vizualizace původní podoby hradu, a zajistilo výrobu informační tabule, která je umístěna na začátku přístupové cesty k hradu.

Sem jí na nový dřevěný stojan vlastní výroby upevnili členové neziskové organizace Zachránci památek České republiky, kteří již v loňském roce odvedli slušný kus práce na údržbě této památky. “Vystavěli jsme oddechový altán v půli lesní cesty k hradu, sekali jsme trávu, spálili vyřezané větve a provizorně spravili přístupovou lávku přes hradní příkop,“ říká předseda sdružení Miroslav Dub z Dolních Niv.

Zachránci památek mají přitom větší plány, kterými chtějí ve spolupráci s městem oživit zříceninu hradu Šumburk. Na některé činnosti stačí sami, na jiné bude třeba sehnat zdroje financování. Důležitá je také spolupráce s památkáři. „Máme v plánu znovu opravit přístupovou lávku, vyřezat náletové dřeviny, instalovat odpadkové koše a lavičky a také přidat další informační tabule i ukazatele,“ říká Miroslav Dub. Bližší informace najdete na adrese www.zapacr.cz, kde se lze o snažení zmíněného spolku dozvědět více. „Nabízíme také možnost členství, každý může přispět i bez aktivní spolupráce například symbolickou částkou 19 Kč měsíčně,“ dodává Miroslav Dub. 

Více o hradu se dozvíte v rubrice Kultura, sport, turistika.

Foto: Miroslav Dub