e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Běh ústecké nobelovky už zítra v kampusu v Ústí nad Labem

publikováno: 14.8.2015, kategorie: Sport, autor: Jana Maredová

Sdílet: facebook twitter google+

Z Ústí nad Labem se stává běžecké město. Ke všem běžeckým destinacím z Ústeckého kraje se přidává také Univerzita J. E. Purkyně v Ústí nad Labem. Běhat se bude v areálu univerzitního kampusu. Běh ústecké nobelovky startuje již tuto sobotu 15. srpna od 10,00 hodin. Proč právě Běh ústecké nobelovky? Čtete dál.

„Název mi přijde velice vhodný zvláště proto, že málokdo ví, že v tomto městě byl učiněn objev, který vedl k udělení Nobelovy ceny za fyziku. Ústí se tak řadí k místům jako je Princeton, Pasadena, Cambridge nebo Ženeva,“ říká hlavní pořadatel Jaroslav Hercík. Z areálu ústecké chemičky totiž vzlétl 7. srpna 1912 v balónu plněném vodíkem Viktor Franz Hess. Během letu objevil, že původ záření, po kterém pátral, není na naší planetě. Tento den je tak faktickým dnem objevu kosmického záření. Za tento objev obdržel Viktor Hess v roce 1936 již zmiňovanou Nobelovu cenu.

Vedle tohoto prvního závodu se také poběží větší závod Běh Kampusem, který připadá na sobotu 17. října 2015. Univerzita tak chce tímto způsobem propagovat, co všechno a v jakých podmínkách může studentům nabídnout.

Pro oba závody je v areálu kampusu vytýčen jeden a čtvrt kilometru dlouhý okruh s převýšením 25 metrů. Závody se poběží ve velmi netradičním formátu 40 minut + 1 kolo. Ne všichni účastníci tak uběhnou stejnou vzdálenost.

Neváhejte, registrujte se a přijďte si zasoutěžit nebo se jen lehce proběhnout areálem univerzitního kampusu. Startovné je 50 Kč online na Ticketportal. Více na www.primabehy.cz.