e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Tipy na tento víkend – 16. až 18. srpna

publikováno: 14.8.2013, kategorie: Tipy na víkend, autor: Kateřina Táborská

Sdílet: facebook twitter google+

Srpnový víkend bude plný městských slavností. Celý víkend můžete prožít kulturním i sportovním programem v Lounech, festivalem ožije po tři dny také centrum Drážďan. V sobotu se koná velký jarmark v Úštěku a až do neděle potrvá tradiční osecká pouť.

Malířské sympozium
Dnes, ve středu 14. srpna vyvrcholí na mosteckém Benediktu (sportovní a rekreační areál) další ročník Malířského sympozia. Ve 14,00 hodin se koná slavnostní vernisáž dokončených děl. Více se o sympoziu dozvíte v článku: Malířské sympozium Benedikt Most opět překvapí.

Thunové a Habsburkové
Na zámku v Klášterci nad Ohří vás během následujících dní čekají zajímavé prohlídky s historickými postavami. Nejprve můžete v rámci Zámeckého kulturního léta v pátek 16. srpna zažít netradiční prohlídku Muzea českého porcelánu, obohacenou o představení Divadelní společnosti Klas Thunové se vrací. Prohlídky začínají v 18,00 a 19,00 hodin. V sobotu a neděli 17. a 18. srpna pak na zámek Klášterec doputuje představení V erbu pavích per, které představuje období vlády Habsburků na severočeských památkách. Prohlídky budou probíhat od 9,00 do 17,00 hodin. Další informace o netradičních prohlídkách historických objektů najdete v tomto článku.  Bohatý program doplní v sobotu od 18,00 hodin country večer se skupinou MaraCas a v neděli od 17,00 hodin pohádka Jak si Kuba Marjánku zasloužil.

Letní lounské vábení
Velký městský festival se bude odehrávat od 16. do 18. srpna v Lounech. Páteční program na Mírovém náměstí začíná v 18,00 hodin a uslyšíte třeba bubenickou show z Holandska, The Doors revival a Václava Neckáře. Po deváté hodiny vyjde lampionový průvod z náměstí k Domu kultury a před desátou program završí ohňostroj u Loutkového divadla. V sobotu 17. srpna můžete navštívit hlavní hudební scénu na Mírovém náměstí (hraje od 13,00 hodin, ve 22,30 hodin vystoupí Čechomor), rockovou scénu (u divadla, od 16,00 hodin, hraje Cocotte Minute, Luboš Pospíšil, Vítkovo kvarteto) a folk a country scénu na výstavišti (od 14,00 hodin, v deset zahrají Fešáci). V dalším programu se můžete zúčastnit turistického pochodu nebo cyklojízdy, závodů dračích lodí nebo navštívit divadlo. Ve 21,00 hodin začíná program na řece – Oslava řeky Ohře. V neděli 18. srpna od 16,00 hodin se koná happening začínajících kapel, voříškyáda na výstavišti, rybářské závody na Ohři a od 14,00 hodin můžete vidět na výstavišti divadelní hru o událostech roku 1813 a večer pak tamtéž film Help! Podrobný program najdete na http://www.lounskevabeni.cz/.

Historický jarmark
Celodenní program na třinácti scénách s více než 200 vystupujícími a řemeslníky slibují pořadatelé jarmarku v Úštěku. Letos začíná již v pátek 16. srpna večer, kdy své vojenské hlídky s lucernami rozloží na parkánech napoleonská armáda. Sobotní program bude probíhat od 9,00 do 19,00 hodin a zahrnuje vystoupení šermířů, kejklířů, divadelníků, hudebníků, tanečníků a mnoha dalších. Loutková scéna nabídne v kulturním domě pohádky a soutěže, další program pro děti Pohádkový svět nabídne dvůr vedle bývalé České brány, k vidění budou také šermířské souboje a soutěže pro děti, ukázky sokolnictví, dětské dílny a řada výstav. V 15,00 hodin vychází slavnostní historický průvod a od 20,00 hodin se chystá večerní podívaná včerně koncertu kapely Péro za kloboukem a ohňostrojem kouzelníka Žita. Vstupné na celý den je 50 a 30 Kč.

Chlumecký guláš-ek
Festival Chlumecký guláš-ek se bude konat v pátek 16. srpna od 18,00 hodin v areálu bývalého Zámeckého parku – Nový Rybník v Chlumci. Hrát se bude ve stylu folku, country, bluegrass... a vystoupí Bobr, Paradox, Franta Sysel, Hurrican a vše zakončí společné závěrečné hraní.

Historie Přísečnice
Proti proudu času kraje Přísečnickým aneb Vzpomínky, které voda neodnesla – to je název výstavy, která se otevře v sobotu 17. srpna ve 13,30 hodin v Galerii JA.RO. ve Vejprtech. Výstava připomene obce, které musely ustoupit přehradě, uvidíte staré pohlednice, fotografie, dobové materiály a předměty. Výstava potrvá do 7. září a otevřena je ve čtvrtek od 13,00 do 17,00 hodin a od pátku do neděle od 11,00 do 17,00 hodin.

Osecká pouť
V Oseku bude o víkendu 17. a 18. srpna pěkně živo – koná se tu jedna z největších poutí v kraji. Kromě tradičních stánků a pouťových atrakcí se můžete těšit na sobotní průvod obcí, historický řemeslný trh, ohňostroj, zvířata... Podrobnosti v zítřejší pozvánce.

Pohádkové Safari
Oblíbené Pohádkové Safari chomutovského Podkrušnohorského zooparku pojede i tento víkend. Vozy Safari expresu a Lokálky Amálky vyjedou do světa pohádek v pátek a sobotu každou půl hodinu vždy od 18,00 do 23,00 hodin od restaurace Tajga. Jízdenky je možné zakoupit v předprodeji v pokladně zooparku (od silnice č. 13). Cena jízdenky je 100 Kč za osobu.

Patokryjská vlna
Odpoledne plné zábavy na fotbalovém hřišti v Patokryjích na Mostecku čeká návštěvníky v sobotu 17. srpna od 15,00 hodin. Ve tři hodiny začíná neckyáda, v 16,00 hodin vystoupí Rekruti a poté hlavní hoste Marian Vojtko. Děti pobaví kolotoče a atrakce. Vstup je zdarma.

Hudební léto v Jezeří
V rámci Hudebního léta na zámku Jezeří u Litvínova, pořádanému k 200. jubileu Jana Josefa Röslera s podtitulem příběh Lobkovické kapely, se v sobotu 17. srpna uskuteční od 17,00 hodin koncert Klavírní kvintety, hrají Alena Hönigová - historický klavír, Camesina Quartett (Berlín). V neděli 18. srpna v 15,00 hodin pak zahraje opět berlínský soubor Camesina Quartett, hrající na dobové nástroje. Tentokrát zazní hudba L. van Beethovena a Josepha Haydna - Smyčcové kvartety pro prince Lobkowitze. Hudební podvečery budou pokračovat až do konce srpna.

Babí léto
Ve čtvrtek 15. srpna se v litvínovské Galerii Radniční sklípek otevře třetí ročník výstavy regionálních umělců – Babí léto 3. Uvidíte keramiku, obrazy, fotografie, počítačovou grafiku, loutky i textilní doplňky. Vernisáž začíná v 18,00 hodin, výstava potrvá do 18. září.

Chuť hořčice
Specialitou hornolužického Budyšína nebo-li Bautzen je horčice a jim je zde věnován celý festival. Tento týden začaly Týdny budyšínské hořčice „Bautz´ner Senf“, které nabídnou v místních restauracích až do 8. září originální speciality s budyšínskou hořčicí -  třeba hořčičnou polévku, králičí stehno s bylinkovo-hořčičnou krustou nebo „středně ostrý“ koktejl. Středně ostrá budyšínská hořčice – „Bautz´ner Senf mittelscharf“ patří mezi nejznámější značky z nových spolkových zemí a je populární i v západní části republiky. Do akce se zapojí asi dvacítka restaurací a barů.

Velké saské slavnosti
Velkými slavnostmi na obou březích Labe ožijí tento víkend doslova celé Drážďany. Festival nabídne program na čtrnácti místech a čtyřech pódích. Tématem je letos „Setkání Wagnera s Canalettem“, a tak zahájení obstará v pátek v 19,00 hodin před Semperovou operou koncert klasické hudby. Poté je ovšem vystřídá hudba populární. Altmart bude patřit dětskému programu, Neumarkt vínu, v uličce Fürstenzug najdete stánky s lahůdkami, ve čtvrti Neustadt vás čeká multikulturní mix hudby, divadla i jídla, na nábřeží na pravém břehu najdete historické ležení. V neděli v deet hodin večer se můžete pokochat pohledem na město ozářené velkým ohňostrojem. Informace, v němčině najdete zde: www.dresdner-stadtfest.com