e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Tipy na víkend 15. až 17. dubna

publikováno: 13.4.2016, kategorie: Tipy na víkend, autor: Kateřina Táborská

Sdílet: facebook twitter google+

Skvělý víkend na poznávání historie! Třeba v Terezíně se podíváte se Sapéry na život vojáků v pevnosti (na fotce), na Stekníku uvidíte poprvé po 50 letech salla terenu bez lešení, v Lounech objevíte Kotěrovou kolonií nebo se můžete projít architekturou moderních nádraží. Nebo oslavte Den Země úklidem Česka.

Prohlídka kolonie
Slavnou zaměstnaneckou kolonii železničních zaměstnanců v Lounech architekta Jana Kotěry, která se stala prvním projektem tzv. zahradního města u nás, si můžete projít s průvodcem v pátek 15. dubna. Komentovanou prohlídku pořádá místní infocentrum a sraz je v 16,00 hodin v Husově ulicí u pekařství u hlavního vlakového nádraží.

Zahájení sezóny
Aktivně zahájí v sobotu 16. dubna další turistickou sezónu region Dolního Poohří. Volba tentokrát padla na město Postoloprty. Po slavnostním zahájení sezóny, které návštěvníky vrátí do dob císaře Karla IV., se mohou vydat na turistický pochod Prtský špacír. Nabídne trasy pro děti i dospělé a také cyklovyjížďku. Vše potřebné se dočtete v článku Představení o Karlu IV. Zahájí turistickou sezónu v Dolním Poohří

Vrbičkový den
Jirkovská knihovna, sídlící v prostorách Kludského vily v Jirkově, zve v sobotu 16. dubna na třetí vrbičkový workshop. I tentokrát se bude stavět z vrbového proutí, a to teepee. Začátek je v 9,00 hodin, vstup zdarma.

Den Země
Podkrušnohorský zoopark Chomutov oslaví v sobotu 16. dubna celosvětový svátek Den země. Na oslavu ekologického svátku Země připravuje interaktivní soutěž „Měníme návyky, které změní svět“, ekologické pásmo divadla Mazec, ukázky sokolnictví, workshop stone balance, hudbu chomutovské skupiny Makovec, křtiny mláděte pelikána a vernisáž výstavy fotografií Velikonočního ostrova Ing. Pavla Pavla. Navíc se můžete v sobotu projet zbrusu novým Safari expresem. Začátek programu je ve 13,00 hodin.

Pyžamový bazárek
Další z řady bazarů se koná v KD Repre v Mostě v neděli 17. dubna od 10,00 hodin. Přispívat se bude na dětské a dorostové oddělení mostecké nemocnice, tentokrát navíc sbírka dětských pyžámek pro věk od 0 - 15 let, ale přispět můžete také finančně. Nakoupit můžete spoustu oblečení či domácí výrobky. Otevřeno bude do 13,00 hodin.

A ještě jedna podobná akce se uskuteční v sobotu v Žatci, v bývalých papírnách, kde dnes sídlí kus žateckého muzea. Od 11,00 hodin tam bude probíhat „garážový výprodej“ - šance zbavit se všeho starého. Můžete prodat, vyměnit nebo darovat. Trvá do 16,00 hodin.

Úklidový den
Nezapomeňte, že 16. dubna můžete udělat něco pro přírodu nebo své okolí. V rámci akce Ukliďme svět, ukliďme Česko se můžete zapojit do více než 1600 úklidových akcí po celé republice. Úklidy organizují jednotlivci, firmy, obce a docela často i politické strany. Na webu http://www.uklidmecesko.cz/ najdete přehlednou mapu, kde se můžete zapojit také vy.

Mezinárodní den památek
Mezinárodní den památek a historických sídel je ideální příležitostí podívat se na spoustu historických míst zadarmo nebo na místa jindy nepřístupná. To první je třeba případ všech památek v Chomutově nebo kláštera v Kadani. Netradiční místa se otevřou na Stekníku nebo Benešově nad Ploučnicí. Další tipy najdete v tomto přehledu

Venkovské trhy
Venkovské farmářské trhy, které v menších obcích pořádá pravidelně MAS Západní Krušnohoří, začínají svou sezónu v Březně u Chomutova, a to v sobotu 16. dubna. Trhy budou otevřeny od 9,00 do 12,00 hodin, nakupování zpříjemní kapela Country 5 a na závěr losování tomboly, jejíž výtěžek je určen pro Konto Matýsek.

Hasiči v chrámu chmele
V sobotu 16. dubna proběhne na náměstí Prokopa Velkého u Chmelového majáku v Žatci neobvyklá předváděcí akce žateckého hasičského sboru s názvem Hasič v Chrámu Chmele a Piva. Zahájení bude v 10,00 hodin. Místní hasičský sbor předvede svou techniku v akci a také umožní shlédnout divákům některé činnosti, které musí hasiči zvládat. Neopakovatelné je například předvedení slaňování věže Chmelového majáku nebo záchrana osoby ze střechy domu pomocí speciálního hydraulického žebříku. 

Otevírání pevnosti Terezín
Turistickou sezónu zahájí v sobotu 16. dubna pevnost Terezín. V prostoru Kavalír 2 nastoupí v 10,00 hodin vojenské jednotky, aby otevřely muzeum zbrusu nové muzeum La Grace, věnované slavné plachetnici a obecně námořní historii českých zemí. Prohlídka bude probíhat každou hodinu i s ukázkami do 16,00 hodin. Vojenská jednotka Sappeur corps předvede v prostorách zrekonstruované strážnice v Litoměřické bráně v Terezíně život vojáků v Sedmileté válce (od 11,00 do 16,00 hodin). Ve stejnou dobu zahájí sezónu také Muzeum Terezína, které se nachází se v objektu Retranchementu 5 a které návštěvníka vrátí zpět do období výstavby pevnosti Terezín v 18. století až po první republiku. Bude otevřeno i Stacionární museum Františka Josefa, jízdárna, přichystány projížďky kočárem. Od 18,00 hodin začíná v prostoru Kavalír 2 koncert irské hudby.

Procházka nádražími
Architektonickou procházku po severočeských nádražích pořádají v sobotu 16. dubna autoři projektu Teplice-Teplitz a Jezerního běhu. Na programu jsou Bruselská nádraží Duchcov, Bílina a Most, pro vytrvalé pak ještě procházka mosteckým centrem. Sraz je v 11,30 hodin na nádraží v Duchcově, s sebou svačinu, předpokládaný konec je v pozdním odpoledni. 

Motoshow
Všichni motorkáři se po zahájení sezóny minulý víkend v Kadani mohou tentokrát přesunout do Mostu, kde se v sobotu 16. dubna na autodromu koná The Most MOTOSHOW #1. Zahrnuje třeba jízdy na okruhu, kurzy ježdění, adrenalinovou show, spanilou jízdu po okruhu a množství ukázek a prodejců. Podrobnosti se dočtete v magazínu zítra.

Výtvarný plenér s Bunkrem
Galerie Bunkr v Mostě pořádá v pátek a sobotu 15. a 16. dubna výtvarný plenér, který vyvrcholí v sobotu v 18,00 hodin vernisáží výstavy, která představí výběr malířských prací z let 2013 - 16 a výsledky plenéru. Účast přislíbili Dominik Forman, Vasil Artamonov, Alexey Klyuykov, Lenka Štěpánková, Alice Nikitinová a Tomáš Pilař. Plenér je otevřený pro veřejnost a kdo má zájem se plenéru zúčastnit, sraz je v pátek a v sobotu vždy v 10,00 hodin u Galerie Bunkr.

Foto: Sapéři Terezín. http://www.saperi-terezin.cz/