e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Café Nobel na téma savci aneb kde se ta zvířata berou?

publikováno: 12.10.2015, kategorie: Vzdělávání, autor: Frederik Velinský

Sdílet: facebook twitter google+

V současnosti u nás žije 89 druhů savců – o 27 více, než před sto lety. Stalo se naše území cílem invaze? Přehlédli vědci některé druhy nebo je jen nedokázali rozeznat? Každá z těchto okolností měla svůj podíl, vysvětlí zoolog RNDr. Miloš Anděra, CSc. z pražského Národního muzea ve čtvrtek 15. října v Café Nobel v Teplicích.

Na počátku 20. století se na území dnešní České republiky vyskytovalo 62 druhů savců. Skutečnost, že za pouhé století (a kousek) se druhové spektrum našich savců rozrostlo bezmála o polovinu (44 %), je jistě překvapivá. Co se vlastně událo? Přišly k nám nové druhy z okolních zemí, nebo zkrátka jen nebyli tehdejší zoologové ve svých terénních výzkumech tak úspěšní, jako ti současní? Jak a kdy k nárůstu druhové diversity našich savců došlo a jaká je jejich budoucnost? To všechno se dozvíte na přednášce Miloše Anděry. Café Nobel na teplické hvězdárně na Písečném vrchu začíná jako obvykle v 18,00 hodin.

Host, zoolog Miloš Anděra z Národního muzea, je jedním z největších odborníků na savce v České republice. Své znalosti zúročil jako autor řady výstavních expozicí a také desítek knih, zejména různých encyklopedií.

Během přednášky si budete moci zasoutěžit o knihu Miloše Anděry a Jiřího Gaislera "Savci České republiky", kterou věnoval partner pořadu, nakladatelství Academia. Miloš Anděra se do ní výherci jistě rád podepíše.

Rezervace míst na přednášku: hap@hapteplice.cz. Rezervovaná místa je nutné obsadit nejpozději 15 minut před zahájením akce, jinak rezervace propadají. Café Nobel v Ústí nad Labem a Teplicích pořádá Univerzita J. E. Purkyně v Ústí nad Labem ve spolupráci s magazínem Planetárium Českého rozhlasu Sever.