e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Docela velké divadlo už má občanku

publikováno: 12.7.2011, kategorie: Divadlo a film, autor: Jana Galinová

Sdílet: facebook twitter google+

Litvínovské Docela velké divadlo právě ukončilo 15. sezónu. Je mu 15 let, a kdyby bylo člověk, dostalo by občanský průkaz. V životě divadla, o kterém se říká, že každých sedm let je kritických, a jedenáct ještě horších, je to hodně. Ačkoliv 15. sezónu už oficiálně skončila prakticky zbývá odehrát ještě 10 představení v exteriérech v Čechách a v Rakousku.

Během těch patnácti let, kdy jsme začínali z nuly v pronajaté budově, jsme byli mockrát na kolenou, ale vždycky se nám podařilo vstát. Město Litvínov, které nám v začátcích pomáhalo menšími částkami, nás v letech 2005 - 2009 dotovalo 900 tisíci, díky čemuž jsme neměli existenční potíže. V roce 2010 byla částka snížena na 600 tisíc a v letošním roce dokonce na 500 tisíc. Také Ústecký kraj snížil už v roce 2010 naši původní dotaci na 1 - tedy na 100 tisíc. Náklady na provoz divadla zůstaly ale stejné - cca 6 miliónů, protože umění je prostě drahé.

A vzhledem k tomu, že krizi ekonomickou následuje krize divácká, protože se lidé bojí, že jim nezbude "na život" a odpouštějí si nejprve to, bez čeho se lze obejít, tedy divadlo, koncerty a knížky, snížil se i nám počet návštěvníků a my jsme si museli dokonce vzít úvěr, abychom nezbankrotovali.

V sezóně 2010/2011 jsme nastudovali tři premiéry určené dětem (Šípková Růženka, Peklíčko má talent, Pohádky pro uplakánka) a jednu inscenaci pro dospělé diváky (Edmond Rostand a Pavel Kohout Ubohý Cyrano). Odehráli jsme 378 představení, z toho 102 v Litvínově, dalších 104 v ostatních místech Ústeckého kraje (v Ústeckém kraji celkem 206), 56 v Praze, 11 v zahraničí a ostatní po celé ČR. V našem divadle hostovaly kvalitní soubory z Prahy i ostatních míst republiky.

Podařilo se nám, i přes sníženou dotaci, v patnácté sezóně udržet vstupné na sobotní dětská představení na částce 70,- Kč, vstupné na školní představení na částce 45,- Kč a vstupné pro dospělé od 100,- Kč do maximálních 280 Kč, ačkoliv štědře dotovaná divadla v okolí už své vstupenky dávno prodávají dráž.

Situace nás ale nutí, abychom od nové sezóny vstupenky pro děti i dospělé zdražili. Vstupenky na sobotní dětská představení budou od září stát 80,- Kč, na školní představení 50,- Kč a vstupenky pro dospělé 120 - 300 Kč. Bojíme se sice, že si některé rodiny divadlo už nebudou moci dovolit, ale částka 700 tisíc, o kterou máme kvůli úsporám méně, nám prostě chybí.  Vydělat ve 12 lidech 5 a půl miliónu je vážně hrozná dřina.

Prosíme proto Vás, své diváky, abyste nám i přesto zachovali přízeň a po dovolených  se k nám v září vrátili i se svými dětmi. Máme pro Vás připravenou bohatou nabídku. 16. sezónu zahájíme v září velkým pohádkovým muzikálem Popelka, kterým jsme před patnácti lety divadlo otevírali. Krásné prázdniny.

Mgr. Jana Galinová, dramaturg Docela velkého divadla