e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Krajinou pěstních klínů

publikováno: 12.4.2011, kategorie: Výstavy, autor: Jitka Krouzová

Sdílet: facebook twitter google+

Chcete vědět, jak bydleli neandertálci, prohlédnout si skoro 50 kg vážící největší pěstní klín ve střední Evropě a zakusit atmosféru doby, kdy jedinou starostí člověka bylo plné bříško? Přijďte se podívat na výstavu, která bude od 14. dubna k vidění v prostorách hlavní budovy Regionálního muzea K. A. Polánka v Žatci.

Výstava je postavena na dlouholetém výzkumu pracovníka Archeologického ústavu AV ČR Praha, v.v.i., Doc. PhDr. Jana Fridricha, DrSc., který je považován za zakladatele moderní české paleolitické školy a který krajinu kolem Písečného vrchu intenzivně zkoumal více než půl století.

Jemu vděčíme za objev čtvrt milionu let staré chaty neandertálce, kterou si zbudoval na Písečném vrchu. Díky němu víme, že neandertálec z Bečova, jak se mu říká v odborné literatuře, jedl třešně a švestky, louskal ořechy a studené počasí doby ledové přečkával uvnitř chaty při ohýnku, který mu nejenom dával teplo, ale také svítil k práci – k tření barviva. Dnes se můžeme jen dohadovat, jestli barvivo pak dál používal smíchané s tukem ulovených zvířat k potírání vlastního těla nebo jestli mu sloužilo pro nějaký magický rituál.

Návštěvníci žateckého muzea budou mít možnost zhlédnout model neandertálcova obydlí, speciálně vyrobený pro tuto výstavu, dále uvidí největší dosud vystavovanou kolekci pěstních klínů a dalších kamenných artefaktů čítající na 500 kusů. K vidění budou i originální podložky na drcení barviva a ořechů a také neandertálcova „židle“.

Přijďte se vydat po stopách našich nejstarších předků a nahlédnout do neandertálské domácnosti.