e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Racci ze zooparku migrují do Německa

publikováno: 12.3.2016, kategorie: Zajímavosti, autor: Martina Pelcová

Sdílet: facebook twitter google+

Návštěvníci chomutovského zooparku mohou na březích Kamenného rybníka pozorovat racky bělohlavé již od roku 2010. Hnízdí zde většinou dva až čtyři páry, pravidelně vyvádí jedno až dvě mláďata. Celkem jich bylo už dvanáct a díky kroužkování ornitologové sledují jejich migraci po Evropě.

„Díky kroužkům můžeme sledovat migraci racků, kteří přes zimu putují po celé Evropě. Kroužek mláděte ze zooparku odečetli němečtí kolegové u 450 km vzdáleného německého města Nienburg,“ vysvětlil ornitolog Petr Hora.

Racci bělohlaví se živí převážně plevelnými rybami a rybami uhynulými na vodních plochách. U nás je kromě okolí Kamenného rybníka v zooparku můžete pozorovat na Nechranické a Kyjické přehradě, v blízkost Droužkovických a Údlických rybníků, ale zalétají i na skládky, kde hodují na zbytcích potravin. 

„Původním výskytem racka bělohlavého jsou mořská pobřeží Evropy, nyní se ale díky své agresivitě a velikosti stal velkou potravní konkurencí pro u nás nejrozšířenějšího racka chechtavého,“ vysvětlil Petr Hora.

Foto: Petr Hora.