e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Česká moderna obsadí na čtyři měsíce jízdárnu teplického zámku

publikováno: 11.12.2014, kategorie: Výstavy, autor: Vlasta Tichá

Sdílet: facebook twitter google+

Před 120 lety, 3. listopadu 1894, byl založen teplický muzejní spolek, který o tři roky později inicioval otevření muzejních expozic a budování sbírkových fondů. I přes bolestivé historické zvraty 20. století nebyla tato činnost přerušena a sbírkové předměty se dnes počítají na statisíce. Mezi nimi se najdou soubory, které mohou překvapit, a které by zde veřejnost ani nečekala. Takové představí i nová výstava muzea.

Před čtyřmi lety soubornou výstavou exlibris Josefa Váchala, v letošním roce prezentací českého moderního umění Regionální muzeum připomíná výročí teplického muzejnictví. Vlastní sbírky doplnilo muzeum díly z pozůstalosti teplického autora, výtvarníka a básníka Josefa Honyse (1919-1969), s jehož jménem jsou spojena půlkulatá výročí narození i úmrtí. Výstava představí 18 autorů v kvalitním souboru 45 maleb, kreseb, grafických listů a plastik rozdělených do 5 částí, které ve zkratce představí hlavní vývojové linie českého malířství mezi lety 1922 – 1980.

„Klasická" česká moderna bude prezentována pohádkovými ilustracemi Jiřího Trnky, akvarely Vlastimila Rady nebo malbou Václava Rabase. Moderní umění se mnohým spojí se jménem ikony českého kubismu Emilem Fillou, jehož tvorbu představí pět děl z let 1922 - 1949. Vliv kubismu a expresionismu přinášejí kresby dalších velkých postav českého malířství Otty Janečka, Václava Špály i malby Josefa Lieslera. Lyrický směr českého malířství  představí výstava několika liniemi počínaje poetickými záběry z Benátek a Bretaně Jana Zrzavého, přes specifickou podobu surrealismem ovlivněné malby Františka Muziky a konče ozvuky poetismu 60. let 20. století v obraze Vladimíra Komárka a grafikách Jiřího Johna. Nastupující umělecká generace počátku 60. let 20. století měla příležitost k prvním prezentacím svého díla právě v Teplicích. Výstavní program tehdejšího muzea poskytl prostor mladým českým malířům, kteří se navzdory oficiálnímu proudu vydali převážně cestou abstrakce. S Teplicemi jsou spojena dvě desetiletí života světoznámého malíře, sochaře, básníka, spisovatel Jan Koblasa, který se v Teplicích představil svou první samostatnou, v podstatě absolventskou výstavou v roce 1958 a spolu s Mikulášem Medkem jednou z prvních, a dnes již legendární, přehlídkou abstraktní tvorby z let 1959 - 1963.

Rozměrný abstraktní obraz J. Koblasy připomene slavné období teplické umělecké historie, do které se řadí také experimentální tvorba výtvarníka a básníka Josefa Honyse. Přítele, nejen v uměleckém slova smyslu, věhlasného Josefa Koláře (1914-2002), jehož sté výročí narození připomene teplická výstava koláží s portrétem J. Honyse, který se věnoval tvorbě vizuálních básní, kolážím a obrazovým experimentům hry linie s plochou. Vystavoval nejen v Praze, Brně, ale také v Paříži, Terstu, Benátkách a Buenos Aires, v Teplicích je však jeho tvorba prezentována poprvé.

Výstava představí rovněž tvorbu teplického malíře a grafika Zdeňka Veselého a sochaře Vladimíra Šmída (1934-1998), jejichž dílo lze zařadit do základního fondu českého moderního umění. Připomenutím 80. výročí Šmídova narození se uzavírá výčet jubileí a jubilantů, na které výstava upozorňuje. Výstava samozřejmě zodpovídá také otázku, jak se díla dostala do muzejních sbírek. Jedinečnou příležitost seznámit se s - v podstatě neznámým - souborem kultovních autorů českého moderního umění nabídne teplické muzeum veřejnosti od 12. prosince 2014 do 15. března 2015. Vernisáž se koná ve čtvrtek 11. prosince v 17,00 hodin v jízdárně teplického zámku.