e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Strupčice mají školu jako ze škatulky

publikováno: 11.10.2010, kategorie: Vzdělávání, autor: Oldřich Urban

Sdílet: facebook twitter google+

Novou kuchyni, jídelnu, učebnu i družinu mají strupčičtí školáci. Vedení obce se totiž podařilo získat 3,2 milionu korun v rámci dotace ze Státního fondu životního prostředí na zateplení objektu v areálu základní a mateřské školy. „Celkové náklady odhaduji na sedm až osm milionů korun,“ shrnul starosta Strupčic Luděk Pěnkava náročnost druhé části rekonstrukce.

Práce na budově se podařilo zvládnout za rekordní dobu - začalo se na začátku prázdnin a hotovo bude do konce října. Škola teď má nová okna, nové dveře, je izolována proti vlhkosti, fasádu má novou a zateplenou. Změnou prošel i vnitřek - nové štuky, omítky, malby ve třídách, kuchyni, jídelně a družině. Začátek školního roku ale rekonstrukce neohrozila: „ Děkuji všem pracovníkům za mimořádné pracovní nasazení, zvládli jsme to všichni na jedničku,“ nešetří chválou ředitelka školy Jana Mišková.

Strupčice začaly s rekonstrukcí školy už v roce 2005, kdy prošla opravami jedna část, a letos díky dotaci je obnova areálu kompletní. „Vnitřní úpravy jsme financovali z vlastního rozpočtu, a měli je na starosti zaměstnanci obce, zedníci a dělníci.

Venkovní práce zajišťovala odborná firma v rámci dotace,“ vysvětlil Pěnkava. Děti se tak od září učí ve vesele vymalovaných třídách, obědvají v útulné jídelně… Že jsou  v příjemném areálu školy spokojené, přesvědčuje žačka třetí třídy Iva Vykročilová: „Mně se tu líbí úplně všechno.“

Stránky ZŠ a MŠ Strupčice i s bohatou fotogalerií ze zahájení školního roku najdete na www.strupcice.cz.