e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Festival Kouzlo světla rozzáří v pátek Louny

publikováno: 11.7.2017, kategorie: Slavnosti a festivaly, autor: redakce

Sdílet: facebook twitter google+

Druhý ročník festivalu Kouzlo světla rozzáří v pátek 14. července noční Louny. Slavnostní zahájení proběhne na Mírovém náměstí ve 20,00 hodin. Rozsvítí se fasády a okna historických budov neobvyklými barvami a videoprojekcemi, město ozvláštní několik nových audiovizuálních instalací, před divadlem se rozzáří piazzetta a na Mírovém náměstí se odehraje historická premiéra.

 

Program druhého ročníku je opět zaměřený na umění pracující se světlem a architekturou. Světelné a zvukové instalace připraví Amar Mulabegović, Jan Šíma, Martin Pošta, Jan Hladil, Roman Dušek, František Pecháček, Pavel Mrkus, Jakub Nepraš, Rony Plesl, Gabriela Prochazka a František Bartoň.

Slavnostní atmosféru umocní stejně jako loni slavnostní nasvícení vitráží chrámu svatého Mikuláše. Před Vrchlického divadlo se rozzáří černobílá geometrická kompozice malíře Zdeňka Sýkory. Na dvorku Městské knihovny se budou promítat staré filmy dokumentující historii Loun. Největší novinkou letošního ročníku bude videomapping, speciálně připravený pro festival Kouzlo světla a město Louny.

Program:

20.00 hodin - Mírové náměstí - návštěvníky přivítá a s programem festivalu seznámí moderátor večera Josef Kabát, čekání na tmu zkrátí a k poslechu zahraje skupina Jazz Case

21.15  slavnostní zahájení festivalu

21.30  město rozzáří světelné instalace a projekce

24.00  ukončení festivalu

V průběhu večera můžete navštívit: Oblastní muzeum Louny - světelná instalace Gabriely Prochazka Schroedingerova kočka ve sklepě, dvůr Městské knihovny - promítání historických dokumentů o Lounech, náměstí - Jan Hladil - audiovizuální instalace Hyperbaroko, chrám svatého Mikuláše - nasvícení vitráží, varhanní hudba a noční výstup na věž, před Vrchlického divadlem - geometrické světelné kompozice na motivy Zdeňka Sýkory, samotný projekt Spolku Sýkora 2020 se bude prezentovat v kavárně divadla, galerií GAML provede ve 21 a 22 hodin autor Jan Mária Valt. V Infocentru je možné si vyzvednout mapu, kde jsou zaneseny jednotlivé instalace. Během festivalu budou mimořádně oteřené také restaurace a kavárny v centru města.

Foto: Archív Lenky Sýkorové, Spolek Sýkora 2020.