e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Výstava na hradě přiblíží návštěvy Karla IV. v Kadani

publikováno: 11.4.2016, kategorie: Výstavy, autor: redakce

Sdílet: facebook twitter google+

Hlavním bodem programu oslav 700. výročí narození Karla IV. v Kadani bude výstava Městského muzea. Přiblíží jednak okolnosti dvou návštěv císaře v Kadani a také příběh naleziště drahých kamenů v nedalekém Ciboušově. Otevře se 30. dubna a doprovodí ji přednášky, koncert i ochutnávka vín. Další z nich se koná již 23. dubna a bude věnována drahokamům.

Drahými kameny z okolí Kadaňska, kterým je mimo jiné věnována i jedna expozice ve Františkánském klášteře, nechal Karel IV. obložit stěny Svatováclavské kaple v pražské katedrále sv. Víta a také kaple na Karlštejně. Výstava bude otevřena po celou letní sezónu až do 28. září.

K výstavě je přichystán také bohatý doprovodný program: čtyři přednášky vědeckých kapacit, zájezd na hrad Karlštejn v den 700. výročí narození císaře Karla, scénické čtení jeho životopisu, degustace vín z českých vinařských oblastí a koncert historické hudby.

Příští přednáška Drahokamy pro císaře se bude věnovat objevu souvislostí krušnohorských jaspisů a ametystů z Ciboušova a Domašína s významnými kaplemi doby Karla IV. na Pražském hradě a Karlštejně a konat se bude 23. dubna na hradě. Začátek v 17,00 hodin.

Další doprovodný program:

7. května - 19,00 hodin - Svým nástupcům... - scénické čtení

14. května - Císařské narozeniny - zájezd na hrad Karlštejn v den narozenin císaře

21. května - 17,00 hodin - Církev doby Karla IV. - přednáška

9. září - 18,00 hodin - Zprv trpké, ale milé zas - degustace vín

10. září - 17,00 hodin - Karel IV. a Itálie - přednáška

28. září - 19,00 hodin - Hudba doby Karla IV. - koncert