e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Charitativní advent se blíží. Vyberou Jirkováci znovu rekordní částku?

publikováno: 9.12.2016, kategorie: Slavnosti a festivaly, autor: Jitka Viziová

Sdílet: facebook twitter google+

Nakoupit dárky, vychutnat si předvánoční atmosféru a pomoci potřebným. To je sváteční zážitek, který každý rok přiláká do centra Jirkova stovky lidí. Na začátku příštího týdne - v pondělí a úterý 12. a 13. prosince se v Kostelní ulici opět koná Jirkovský charitativní advent. Ani letos nebude chybět obří vánočka, z níž můžete přijít ochutnat a přispět a dobré věci.

Jde o dvoudenní trh, kde jsou k dostání výrobky místních dětí i dospělých. Školy, školky, domov dětí a mládeže či senioři z domova důchodců - všichni v posledních týdnech vyráběli nejrůznější ozdoby, dekorace, šperky či hračky, které tu budou prodávat. Výtěžek půjde do sbírky Jirkov handicapovaným, z níž se pořídí elektrický vozík pro postiženého Stanislava Hrzinu. Pokud nějaké peníze zbydou, koupí se další kompenzační pomůcky pro místní handicapované děti.

Jirkováci bývají velice štědří, loni se podařilo vybrat rekordní částku, 151 tisíc korun. A na letošní trh už se také těší. „Koupím krásné věcičky a podpořím úžasnou věc,“ raduje se na facebooku natěšeně Jindra Šmídová z Jirkova. Souhlasí s ní i Terezka Bejková. „Advent u nás stojí za to. Jde vidět krásná práce lidí a ještě krásnější je, že tím někomu pomůžeme,“ píše.

Trh bude otevřený po oba dny vždy od dopoledních desíti hodin, zavírat bude až v pět večer. „Dopoledne chodí nakupovat hlavně školy, mezi kterými je taková nepsaná soutěž o to, komu se podaří utržit ve stánku nejvíc peněz,“ prozradil ředitel spolupořádajícího KVIZu Bedřich Fryč.

Odpoledne nakupování oživí kulturní program, opět hlavně v podání místních dětí. Na pódiu budou zpívat, recitovat či tančit. V pondělí program zahájí průvod prvňáčků ze ZŠ Budovatelů, kteří ponesou řetěz z perníčků. Z něho pak budou starší děti pamlsky odstřihávat a prodávat. V úterý kulturní část otevřou školáci z Městského gymnázia a ZŠ Jirkov, kteří přinesou třímetrovou vánočku od školních kuchařek. I ta se bude prodávat. „Je to vánočka se vším všudy, jsou v ní rozinky, kandované ovoce, mandle…,“ láká vedoucí školní jídelny Irena Koutná. 

Ani letos Jirkovský charitativní advent nepřijde o zajímavého hosta. Bude jím útočník chomutovských Pirátů David Kämpf. Nejen že je Jirkovák a nedávno se dostal až do reprezentace, David je navíc absolventem místního gymnázia. V úterý od 16,00 hodin proto bude prodávat právě v jejich stánku, můžete si však přijít také pro jeho podpis.

Do Jirkovského charitativního adventu se každý rok zapojují desítky dobrovolníků na stáncích, stovky účinkujících a další stovky kupujících. Akce se tím řadí mezi největší charitativní projekty v regionu. Akce je součástí projektu Adventní čas s našimi sousedy 2016, přijedou na ni také zástupci partnerského Brand – Erbirsdorfu. Projekt byl podpořen z Fondu malých projektů.

Kdo bude na Charitativním adventu prodávat?
Pondělí: ZŠ Budovatelů, DD Vysoká Pec, DDM Paraplíčko, mateřské školy, Městské gymnázium a ZŠ Jirkov, MěÚSS Jirkov, Mlýnský spolek
Úterý: ZŠ Nerudova, ZUŠ Jirkov, DD Vysoká Pec, DDM Paraplíčko, mateřské školy, Městské gymnázium a ZŠ Jirkov, MěÚSS Jirkov

Kdo bude na Charitativním adventu vystupovat?

Pondělí: 14.30 ZŠ Budovatelů (řetěz z perníčků), 15.00 ZŠ Studentská, 15.30 DDM Paraplíčko, 16.00 ZŠ Budovatelů, 16.30 DD Vysoká Pec
Úterý: 14.30 Městské gymnázium a ZŠ Jirkov (vánočka, 15.00 MŠ Jirkov, 15.30 Městské gymnázium a ZŠ Jirkov, 16.00 ZUŠ Jirkov, 16.30 DD ZŠ Nerudova

Kam půjde výtěžek?
Do sbírky Jirkov handicapovaným, která navazuje na sbírku Cesta proti bolesti. Té vypršela platnost v létě, radnice proto založila sbírku novou. Z Cesty proti bolesti se pak od nového roku stane nadační fond.