e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Jak vypadá Ježíšek

publikováno: 9.12.2010, kategorie: Výstavy, autor: Jitka Bažantová

Sdílet: facebook twitter google+

Regionální muzeum v Teplicích si Vás dovoluje pozvat na vernisáž výstavy, která se koná již ve čtvrtek 9. prosince v 17 hodin v jízdárně teplického zámku, Zámecké náměstí 14, Teplice. Výstava prezentuje práce přihlášené do veřejné výtvarné soutěže vyhlášené Regionálním muzeem v Teplicích. Soutěž nebyla omezena věkem ani technikou provedení. Ve výstavním sále je nainstalováno na 350 děl.

Tradice slavení Vánoc má složitý historický vývoj. Lidové Vánoce jsou historicky svázané s venkovem a mají své kořeny v pohanství, v oslavách slunovratu, a připomínají se nám v pověrách a obyčejích. Křesťanské Vánoce vycházejí z dávných mýtů, na něž napojily posvátný příběh o narození Spasitele (Ježíška). Současná podoba Vánoc je však silně ovlivněna reklamou a komercí vybízející ke stále většímu konzumu. Tradice vánočního stromečku s dárečky pod ním však přetrvává téměř v každé rodině. Kdo ale dětem ty dárky nosí? Je to reklamou propíraný Santa Claus nebo v nás a v našich dětech stále zůstává zakořeněna ona křesťanská tradice a vítězí Ježíšek? A jak Ježíšek vlastně vypadá? Jednu z možných odpovědí na tuto otázku nabízí i tato výstava...

O výherci soutěže může rozhodnout každý návštěvník výstavy. Ve veřejné soutěži vyhrává práce s nejvyšším počtem hlasů. Mimo veřejné “poroty” budou práce hodnoceny i porotou odbornou.  Výsledky soutěže budou zveřejněny při lednové „dernisáži“ výstavy.