e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Do Krásné Lípy se po 50 letech vrátilo pivovarnictví

publikováno: 9.8.2013, kategorie: Turistika, autor: Dana Štefáčková

Sdílet: facebook twitter google+

V Krásné Lípě na náměstí, v srdci Českého Švýcarska, je od minulého víkendu otevřen Křinický minipivovar, a to ve stylovém prostředí starého měšťanského domu. Po více než půl století se tak ve městě opět obnovila tradice pivovarnictví. Pivo se jmenuje Falkenštejn.

V polovině června bylo zahájeno vaření piva a od 2. srpna je veřejnosti otevřen také pivovarský lokál, jenž nabízí hostům příjemné nekuřácké prostředí, ve kterém je možné výrobu nejenom vidět, ale také cítit. 

Nové pivo se jmenuje Falkenštejn. Křinický pivovar v Krásné Lípě je založen jako sociální podnik. Obsluhu a pomocné práce tak mohou zajišťovat i lidé se zdravotním hendikepem.

V podniku se vaří v malých objemech a tradičním řemeslným způsobem. Pivo je čerstvé, nepasterované a nefiltrované, s obsahem kvasinek, ve kterém jsou uchovány všechny výživné a zdraví prospěšné látky. Vaří se piva světlá i tmavá, od 11stupňových po čtrnáctistupňové.

U příležitosti otevření pivovaru sládek také uvařil pšeničný svrchně kvašený Falkenštejn 11° s bylinkami.  Do tohoto piva byly vyluhovány sušené listy meduňky a hlavně květy z usušené i čerstvě natrhané lípy. V Krásné Lípě tak bude k prodeji i lipové pivo.