e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Srbská Kamenice je Vesnicí roku

publikováno: 9.7.2013, kategorie: Zajímavosti, autor: Kateřina Táborská

Sdílet: facebook twitter google+

Vítězem letošního ročníku soutěže Vesnice roku se v Ústeckém kraji stala Srbská Kamnice na Děčínsku. Pro vítěze má Ústecký kraj odměnu 300 tisíc korun a také postup do celostátního kola, jehož výsledky budou známé v září.

Výsledky soutěže „Vesnice roku 2013“ v Ústeckém kraji:
Zlatá stuha: Srbská Kamenice (okres Děčín)
Modrá stuha (za péči o společenský život v obci): Vědomice (okres Litoměřice)
Bílá stuha (za činnost mládeže): Cítoliby (okres Louny)
Zelená stuha (za péči o zeleň a životní prostředí: Nové Sedlo (okres Louny)
Oranžová stuha (za spolupráci obce a zemědělského subjektu: Bělušice (okres Most)
Cena naděje (tzv. Duhová stuha): Dušníky (okres Litoměřice)

Zároveň byla udělena celá řada diplomů - třeba za vzorné vedení knihovny (Měrunice na Teplicku) nebo obecní kroniny (Cítoliby na Lounsku). Cenu za obnovu a zpřístupnění biocentra si odnesl Lukavec na Litoměřicku, cenu získala také malá vodní elektrárna v Brozanech nad Ohří. Udělena byla také cena Zlatá cihla v Programu obnovy venkova za stavební počiny - oceněn byl kulturní dům v Cítolibech na Lounsku, roubenka v Srbské Kamenici a rozhledna ve Strupčicích na Chomutovsku.

"Slavnostní vyhodnocení a předání cen proběhne 19. srpna přímo ve vítězné obci," informovala tisková mluvčí krajského úřad Magdalena Hanáčková. V soutěži v rámci celé republiky bylo přihlášeno 273 obcí. Vítězové krajských kol se teď spolu utkají v celostátní kole. Výsledky budou známé v září, kdy je ministr pro místní rozvoj oznámí na luhačovickém festivalu dětských folklorních souborů.

"Cílem soutěže Vesnice roku je snaha vyzdvihnout aktivity obcí, jejich představitelů a občanů, kteří se snaží nejen zvelebovat svůj domov, ale rozvíjejí i místní tradice a zapojují se do společenského života v obci. Soutěž má také upozornit širokou veřejnost na význam venkova," doplnila Hanáčková.