e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

V Jirkově bude možné na farmářských trzích i posnídat

publikováno: 9.5.2016, kategorie: Slavnosti a festivaly, autor: Eva Dušková

Sdílet: facebook twitter google+

V sobota 14. května proběhnou v Jirkově první letošní farmářské trhy na náměstí Dr. E. Beneše, spojené s Férovou snídaní. Od 8 do 12 hodin budou kromě stánků s lokálními potravinami a výrobky připraveny i stoly a lavice pro ty, kteří si s sebou donesou i snídani. Třešničkou na dortu bude pak bezplatný odvoz na slavnosti do hor na Lesnou.

Férová snídaně se koná na oslavu Světového dne pro Fair Trade, což je anglický název pro způsob obchodu, který dává pěstitelům, řemeslníkům a zaměstnancům v rozvojových zemích příležitost uživit se vlastní prací za důstojných podmínek. Fairtradové zboží se prodává ve vybraných obchodech označené vlastní značkou, vhodné jsou také domácí či lokální potraviny, například vlastní chléb s marmeládou z jahod z vlastní zahrádky nebo sýrem od místního farmáře. K tomu už jen deka a nezbytné nádobí jako hrníček či talířky. Důležitou součást férové snídaně tvoří přátelé, známí a rodina.

Po snídani bude připraven cyklobus, který v 9,30 a v 11,00 hodin odveze zdarma turisty na Lesnou. Tam bude Férová snídaně připravena v Krušnohorském lidovém domě, případně na loukách kolem. Cyklisté budou moci vyrazit na projížďky s průvodci, pěší turisté se mohou učit nordic walking a děti se mohou zapojit do soutěže zručnosti v jízdě na horských koloběžkách. Po celý den tu budou k prodeji regionální certifikované produkty, možnost jízdy na elektrokole či zapůjčení kola. Vrcholem dne bude koncert kapely Nebe a na závěr se posedí u táboráku. V článku najdete podrobnosti o Zahájení turistické sezóny v Krušných horách.

Farmářské trhy proběhnou letos v Jirkově ještě 11. června, 17, září a 15. října. Další akcí, při níž si Jirkováci budou moci užít piknik, bude místní, na výše jmenované celostátní akci nezávislé, setkání na zahradě u Kludského vily. Organizátoři připravili hudební program, soutěže pro děti a přednášku o bylinkách. Na účastníky, kteří by neměli zapomenout na vlastní dobroty, se budou těšit v pátek 20. května od 16,00 do 18,00 hodin.