e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Na duchcovském zámku se nejvíc líbily prohlídky potmě

publikováno: 9.4.2016, kategorie: Památky, autor: redakce

Sdílet: facebook twitter google+

Celkem 1826 hlasů dorazilo od návštěvníků zámku v Duchcově do ankety o akci roku. Nejvíce v loňské sezóně zaujaly oživené prohlídky zámku potmě, které pod názvem Kámen mudrců Giacoma Casanovy aneb alchymie, jak ji ještě neznáte uspořádalo Divadlo V Pytli Petra Stolaře.

"Na první příčku mezi akcemi zářijové oživené prohlídky vyneslo 23 % hlasů, což potvrzuje stále živý zájem veřejnosti o akce s „casanovským“ tématem, ve spojitosti se zámkem Duchcov již tradičním," prozradil kastelán zámku Marian Hochel. Další výsledky ale byly velmi těsné.

Pouze o procento méně získal benefiční koncert Lenky Dusilové pro Reinerovu fresku, uspořádaný správou zámku a Kulturním centrem Duchcov přímo v pavilonu, na jehož kupoli byla barokní freska před více než třiceti lety osazena. A dokonce jediný hlas pak rozhodl o třetím místě pro letní výstavu československého filmového plakátu 20. století Světlo, kamera, akce! v zámecké Galerii Giacomo. Každá z těchto akcí získala 22 % hlasů.

Anketa o akci roku podle kastelána slouží jako inspirace pro další program. "V minulých ročnících ankety bodovaly na prvních příčkách výstavy v zámecké Galerii Giacomo Zámek pletený z krajky (2014) a Třináctá komnata Napoleonova (2013), dále benefiční Concertino Lenky Filipové pro Reinerovu fresku (2012) a Casanovské slavnosti (2011)," doplnil kastelán.

Foto: Archív Divadla v Pytli.