e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Ve čtvrtek Mostečané poprvé uvidí Vraždu jeptišek

publikováno: 8.11.2016, kategorie: Výstavy, autor: Blanka Brandová/redakce

Sdílet: facebook twitter google+

Obraz Vražda jeptišek v Mostě, který se po mnoha letech a peripeticích vrátil do Mostu, se poprvé představí veřejnosti. Stane se tak v Oblastní muzeu v Mostě ve čtvrtek 10. listopadu. Ještě v prosinci se pak koná přednáška, na níž se mohou zájemci seznámit se zajímavým osudem obrazu ze 17. století.

V Míšni byl 13. ledna letošního roku slavnostně předán zpět do Mostu po 80 letech obraz znázorňující přepadení mosteckého kláštera jeptišek husity představitelům Mostu. Od té doby je olejomalba z druhé poloviny 17. století v mosteckém muzeu, kde probíhá její restaurování.

V roce 1893 se nacházel tento obraz v katalogu Mosteckého městského muzea pod č. 25. Při nakládání pozůstalosti Ulriky do stěhovacího vozu se Němcům podařilo odvést pozornost českých finančních úředníků a propašovat i oba obrazy - Bitva s husity u Mostu a Přepadení jeptišek husity - do Výmaru, jak se uvádí v městském archivu Míšeň. V roce 1932 se navrací úmrtní pokoj do Mostu, ale obě malby putují do Míšně. V roce 1947 byl obraz Vraždění jeptišek restaurován. V roce 1966 je nalezena poslední písemná zmínka na toto téma v městském archivu. Kde zůstal druhý obraz – Bitva s husity u Mostu – zůstává záhadou, možná je to válečná ztráta. V roce 1984 byla prováděna inventarizace v míšeňském Albrechtsburgu a tehdejší vědecký pracovník tam objevil malbu z městského muzea Míšeň. V roce 1988 dochází k dalšímu restaurování obrazu, tentokrát ve Vysoké škole výtvarného umění v Drážďanech, kde se na něm podílela i slovenská studentka. V roce 2009 píše někdejší vědecký pracovník Albrechtsburgu do Mostu a upozorňuje na tuto malbu. Ta se mezitím stěhuje do městského muzea Míšeň. V roce 2013 je zahájeno zkoumání původu obrazu, zapojuje se výmarský archiv a jsou nalezeny doplňující podklady i v míšeňském archivu, a nakonec se obraz vrací zpět do Mostu.

V Oblastním muzeu bude vystaven od 10. listopadu až do konce příštího roku.