e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Černí andělé u báňských záchranářů

publikováno: 8.11.2016, kategorie: Zajímavosti, autor: Jan Pimper

Sdílet: facebook twitter google+

Kdyby hráčky Černých andělů přestalo bavit hrát vrcholovou házenou, klidně se mohou přidat k báňským záchranářům. Pětice hráček DHK Baník Most se společně s trenérem totiž minulý týden vydala na návštěvu Hlavní báňské záchranné stanice v Mostě.

Nebyla to náhoda. Jak záchranáři, tak házenkářky mají hornictví, tedy báňskou příslušnost, už ve svém názvu. A Vršanská uhelná je generálním partnerem Černých andělů. Házenkářky už se v minulosti na šachtu podívaly několikrát, tentokrát měly šanci prohlédnout si i jinou práci, která s hornictvím také bezprostředně souvisí. A navíc sídlo mostecké HBZS je od sportovní haly v Mostě, kde mají interligoví Černí andělé své zázemí, coby kamenem dohodil.

A vazeb mezi báňskými záchranáři a házenkářkami by se našlo mnohem víc. Kromě toho, že ředitel HBZS pravidelně domácí zápasy Černých andělů sleduje a vynechává je jen výjimečně, přímo mezi báňskými záchranáři najdete bývalé házenkáře a dokonce i aktivní rozhodčí. Dominika Zachová si tak mohla s báňským záchranářem a bývalým házenkářem Petrem Zapletalem vyzkoušet zátěžové testy na rotopedu, Markéta Jeřábková, Simona Szarková a Michaela Borovská obdivovaly posilovnu, kde se báňští záchranáři udržují ve fyzické kondici pro své náročné povolání. Nejvíc odvahy prokázala Lucia Mikulčík, která s dýchacím přístrojem absolvovala trasu v takzvané dýmnici, což je jakási „opičí dráha“, kde báňští záchranáři trénují pohyb v zakouřeném prostředí. „Nejdřív to nebyl zrovna moc příjemný pocit mít nasazený dýchací přístroj, ale když si člověk trochu zvykl, dalo se to zvládnout. A prolézat místy velmi úzká místa v dýmnici nebylo jednoduché, ale určitě to byla zajímavá zkušenost,“ svěřila se hned poté, co odložila kyslíkovou masku, kapitánka Černých andělů.

Spojení mezi uhlím a házenou se tak najde mnohem víc, než by mnozí možná čekali. A házenkářky teď už vědí, co všechno práce báňských záchranářů obnáší, protože si jí mohly vyzkoušet doslova na vlastní kůži. Zatím prý ale měnit rozhodně nechtějí. Radši prý udělají maximum pro zisk dalšího mistrovského titulu.

A kdy můžete v mostecké sportovní hale vidět házenkářky při hře? Další kolo WHIL se hraje v sobotu 19. listopadu od 18,00 hodin a soupeřem bude Písek.