e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Kde už znají své starosty?

publikováno: 8.11.2014, kategorie: Zajímavosti, autor: Kateřina Táborská

Sdílet: facebook twitter google+

Tento týden začala série zasedání zastupitelstev po komunálních volbách. Zatímco někde ještě rozhodují o výsledku voleb soudy, v některých obcích a městech v regionu už je jasno, kdo usedne ve vedení. V mnoha městech, přestože uspěly nové strany, zůstává radnice nezměněna. Zmapovali jsme pro vás dění v tomto týdnu.

Duchcov
Bouři nevole ze strany ČSSD vyvolalo ustavení koalice v Duchcově, kde se starostou stal sociální demokrat Zbyněk Šimbera a místostarostou komunista Stanislav Strohmeier. V radě však usedne také člen kontroverzní Dělnické strany sociální spravedlnosti, navíc pravomocně odsouzený za podvod, což pobouřilo vedení ČSSD.

Kadaň
Jan Kulhánek z ODS je už čtvrtým volebním obdobím starostou Kadaně a řadí se tak k nejúspěšnějším představitelům radnic v Česku. Jeho zástupcem bude taktéž z ODS Jan Losenický, ředitel kadaňských kulturních zařízení.

Klášterec nad Ohří
Beze změn zůstává vedení na radnici v Klášterci nd Ohří. Starostkou je nadále Kateřina Mazánková (PRO Sport a Zdraví), místostarostou byl nově zvolen Jaroslav Ježek z KSČM. Kromě těchto dvou partají bude v radě zasedat i člen ČSSD a hnutí Otevřená radnice.

Litvínov
Do čela radnice usedne poprvé v historii města žena - Kamila Bláhová z ANO, místarostkou zůstává Erika Sedláčková (KSČM) a stal se jím také dosavadní starosta Milan Štovíček (STAN). V radě bude mít tři křesla ANO a po dvou KSČM a STAN.

Lom
V Lomu zůstává vše při starém a křeslo starostky obhájila Kateřina Schwarzová ze Severočů Lom, kteří získali osm mandátů. Místostarostou města je Pavel Barák z ODS.

Obrnice
Také v Obrnicích zůstává v čele žena - Drahomíra Miklošková, stejně jako se nemění post místostarosty, kterým je Stanislav Zaspal, oba z ODS. Právě v Obrnicích ODS výrazně uspěla, když má nadpoloviční většinu v zastupitelstvu.

Podbořany
Město i nadále povede starosta Radek Reindl (ODS) a místostarosta Karel Honzl (ČSSD), stejně jako uplynulých osm let. V radě zasednou také členové KDU-ČSL, Nezávislých a hnutí Za nová pracovní místa a využití volného času.

Teplice
Žádná změna nenastane ani v Teplicích, kde působí další z úspěšných politiků z ODS - primátor a senátor Jaroslav Kubera. Na spolupráci na teplické radnici se dohodly ODS, ČSSD a TOP09. Náměstky primátora se stali Hynek Hanza (ODS) a Radka Růžičková (ČSSD).

Zatím nerozhodnuto je v Chomutově, kde stížnost na průběh voleb řeší soud, stejně jako například v Mostě a Bílině. Ve čtvrtek 13. listopadu se koná zastupitelstvo v Žatci, v Postoloprtech to bude 18. listopadu. Hned v pondělí 10. 11. se sejdou zastupitelé Loun.