e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Tipy na tento víkend – 10. až 12. května

publikováno: 8.5.2013, kategorie: Tipy na víkend, autor: Kateřina Táborská

Sdílet: facebook twitter google+

Květnový víkend je příležitostí pro start lázeňské sezóny – tentokrát to bude v Klášterci nad Ohří. Dále nabízíme historický jarmark v Zubrnicích, mysliveckou přehlídku na zámku Červený hrádek, westernovou show u Drážďan, rytířské ležení v Kadani, drsný závod na Klínech a první dámu v Mostě.

Zubrnický jarmark
Staročeský jarmark v muzeu lidové architektury v Zubrnicích na Ústecku vás přenese na přelom 19. a 20. století, na tradiční jarmark. Návštěníky čeká vystoupení pouličních divadel, kejklíř, kramářské písně, ukázka uměleckých řemesel - hrnčíři, košíkáři, řezbáři a další a výroba a prodej tradičních předmětů. Otevřeno bude v sobotu 11. a v neděli 12. května od 9,00 do 17,00 hodin.

Zahájení lázeňské sezony
Tradiční městská slavnost se svěcením minerálních pramenů, divadlem o objevení pramene Evženie a kulturním programem se koná v Klášterci nad Ohří. Další lázeňská sezóna tady bude zahájena v sobotu 11. května odpoledne. Podrobný program v dnešním článku.

Ruční práce ve Staré Vsi
Ve skanzenu Stará Ves u Podkrušnohorského zooparku v Chomutově se můžete v sobotu 11. května zúčastnit prvního květnového workshopu. Tentokrát se pod názvem Triky s triky naučíte, jak proměnit staré bavlněné tričko v originální módní kousek. Začátek je ve 14,00 hodin a vstup s platnou vstupenkou do zooparku – worshop je zdarma.

Myslivecký den
Zajímají vás myslivecké tradice a úlovky? Navštivte o víkendu zámek Červený hrádek, kde se při Mysliveckém dni otevře výstava trofejí. Dozvíte se něco o mysliveckých zvycích a poslechnete si trubače. Více informací v článku.

Johanité v Kadani
Historické odpoledne pod hradbami v Kadani vás zavede do středověku. V roce 1186 daroval kníže Bedřich osadu Kadaň rytířskému řádu Johanitů. Špitální řád pak v Kadani založil kostel Stětí sv. Jana Křtitele. Tuto historii vám připomene skupina Pro Fide. Během odpoledne se seznámíte  se životem v táboře johanitských rytířů, kteří předvedou ukázky boje muže proti muži i ve formaci, podívat se budete moci i na drsnou ukázku léčby raněného. Chybět nebude ani hudební doprovod. Program se koná pod restaurací Tercier v sobotu 11. května od 14,00 do 18,00 hodin.

Vítání jara
V neděli 12. května můžete v Duchcově přivítat jaro benefičním koncertem pro Reinerovu fresku. Představí se na něm základní umělecké školy z regionu Teplicka. Výtěžek ze vstupného bude vložen na účet Nadačního fondu pro Reinerovu fresku. Benefice a vítání jara začíná ve 14,00 hodin u balustrádového schodiště zámku Duchcov.

Krušnoman
Sportovní areál Klíny v Krušných horách se stane dějištěm 9. ročníku Krušnoman - long distance duathlonu. Na závodníky čeká na drsnější trati 5 km běhu, 75 km na kole a dalších 15 km běhu, na té „rekreační“ pak 5 km běh, 25 km kolo a 2,5 km běh. Připraven je i vložený závod pro děti. Start je v 11,00 hodin v sobotu 11. května, dětský závod startuje v půl desáté. Podrobnosti o trati a přihlášky na www.krusnoman.com.

Dostihy
Na mosteckém hipodromu se v sobotu 11. května poběží Cena první dámy České republiky - Jarní cena města Mostu. Dostihový den je uspořádán pod záštitou paní Ivany Zemanové, která se akce osobně zúčastní. Připraveno je celkem osm jednotlivých dostihů v době od 13,00 do 17,30 hodin. Kyvadlová přeprava je zajištěna zdarma ze stanic 1. náměstí a konečná tramvaje č. 4.

Nedělní pohádka
Kdo by neznal pohádkový příběh o chytrých zvířátkách, která převezla loupežníky? Jedna z nejoblíbenějších pohádek bratří Grimmů vypráví, jak si kozlík, čuník a kočička hledali nové bydlení, když je jejich staří páni vyhnali. Veselá a svižná pohádka plná písniček v podání Divadla Kapsa Andělská Hora z Karlovarska, které děj obohatilo o další zápletky, pobaví malé i velké diváky v městském divadle v Chomutově v neděli 12. května od 15,00 hodin.

Soutěž leteckých akrobatů
Akrobatická soutěž v motorovém létání odstartuje novou sezónu na mosteckém letišti. Ve dnech 10. až 11. května se na letišti utká dvacítka nejlepších akrobatických letců v rámci Mosteckého poháru. Vstup na letiště bude zdarma.

Výstava koček
Mostecký kulturní dům Repre hostí o víkendu Mezinárodní výstavu ušlechtilých koček. Otevřeno bude v sobotu i neděli od 9,00 do 17,00 hodin. V závěru každého dne se bude konat volba nejkrásnějších koček, v sobotu se navíc bude volit nej kotě a v neděli se v hale představí mladí chovatelé koček. Pokud vás tato zvířata zaujmou, můžete si některé vybrat na přehlídce koček útulku.

Westernový festival
Kdo patří mezi milovníky knížek Karla Maye, neměl by o víkendu chybět v městečku Radebeul u Drážďan, kde se konají ve zdejší muzeu pod širým nebem velké Slavnosti Karla Maye. Čeká vás typická zábava amerického západu: country muzika, jízdy na koních, rýžování zlata a přepadení vlaku. Více se dozvíte v pozvánce do Saska.