e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Mostečané sobě aneb Obnova sochy TGM

publikováno: 7.3.2012, kategorie: Zajímavosti, autor: Oldřich Urban

Sdílet: facebook twitter google+

Socha prvního československého prezidenta Tomáše Garriqua Masaryka (TGM) se vrátí do Mostu. A přispět k tomu může každý. Na obnovu sochy - která byla dvakráte z mosteckého náměstí odstraněna a nakonec rozřezána - je totiž vyhlášena veřejná sbírka.

Občané či právnické subjekty do ní mohou přispívat od 1. března letošního roku až do konce roku 2013. Socha bude znovuvytvořena podle původního pomníku. S myšlenkou na obnovení sochy TGM přišli občané Jaroslav Šindelář, Ing. arch. Jan Beran, František Ryba a JUDr. Václav Valný.

Do sbírky bude možné přispět dvěma způsoby – zasláním peněz na účet nebo do pokladniček. Stálé pokladničky budou umístěny na šesti místech – v hlavní budově magistrátu v Radniční ulici, v Městské správě sociálních služeb (v Astře v Barvířské ulici), v Městském divadle, SBD Krušnohor, Středisku volného času a Městské knihovně.

Magistrát města Mostu se obrací na občany s prosbou o zapůjčení fotografií sochy prvního československého prezidenta T. G. Masaryka ze starého Mostu. „Každá fotka původního pomníku pomůže sochařům při tvorbě skulptury nové, která by měla být její kopií,“ zdůvodnila výzvu tajemnice magistrátu Jaroslava Boudová, která je současně vedoucí organizačního týmu pro obnovu pomníku. Občané, kteří nějaké takové fotografie mají a jsou ochotni je úřadu zapůjčit, se mohou obrátit na historičku a kronikářku Karolínu Tichou z odboru školství, kultury a sportu.