e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

V sobotu začíná v Chomutově festival Obnaženi

publikováno: 6.8.2014, kategorie: Slavnosti a festivaly, autor: Jana Nuslauerová

Sdílet: facebook twitter google+

Obnaženi jsou multižánrový festival, který se letos uskuteční již po dvanácté. Chomutovskému publiku představí díla z oblasti výtvarného umění, tance a performance, hudby, literatury a filmu. Letošním společným tématem je "Bezčasí". Návštěvníci festivalu se mohou těšit na program plný různorodých uměleckých forem, žánrů a přístupů k tomuto tématu, ale také se mohou aktivně zapojit do veřejné diskuse a do workshopů, které doplní týdenní program festivalu.

Kdy:
9. - 16. srpen 2014

Kde:
Chomutov - SKKS Chomutov, kostel sv. Kateřiny, sklepení pod kostelem, sklepení Osudu a dvoreček čajovny Alibaba, dům Labuť, Café Rouge, kavárna Strada

Hlavní program:
Festival Obnaženi 2014 se skládá z hlavního a doprovodného programu. Hlavním programem je myšlen Úvodní a Závěrečný večer, doprovodný program jsou workshopy, diskuse, hudební a letos nově i večer literární a filmový.

Již tradičně festival odstartuje vernisáž výtvarných prací letos na téma Bezčasí ve sklepení Osudu pod čajovnou Alibaba v sobotu 9. srpna. Zde se představí výtvarníci Josef Šporgy, Jana Nuslauerová, Jan Chabr, fotograf Dan Černý a nově i hosté Štěpánka Jislová a Ivana Antošová. Těm bude navíc věnován prostor v kavárně Café Rouge a v kavárně Strada, kde budou následně uvedeny i jejich samostatné výstavy. Po úvodní vernisáži bude následovat koncert free-jazzové kapely Limbo z Plzně, která zde oslaví své 10. narozeniny.

Poslední večer festivalu 16. srpna je věnován převážně pohybovému umění: performanci, divadlu a tanci v režii českých i zahraničních umělců. Těšit se můžete na představení SPEAKING PLANTS od holandsko-kanadské umělkyně Alexandry Duvekot, dále na představení A LITTLE EXPLANATION OF MY PAINTINGS ukrajinské výtvarnice a performerky sídlící v Amsterdamu Anstasiie Liubchenko a muzikanta Thijse Felperlaana (NL), na představení SATORI: Miroslav Kochánek + Andreia Rodrigues (PT) + Jochem Baleus (BE) a na instalaci/performance ZUZANĚ Kláry Alvarenga Alexové.

Doprovodný program:
Kromě již zmíněného koncertu v rámci Úvodního večera se také chystá hudební večer v kavárně Strada, kde vystoupí mimo jiné zahraniční host letošního ročníku holandsko-kanadská muzikantka a performerka Alexandra Duvekot (pátek 15. 8.).

Program festivalu letos zaujme i fimové fanoušky, kteří se budou moci zúčastnit v pondělí 11. srpna promítání filmů ve sklepení Osudu pod čajovnou Alibaba.

Součástí festivalu bude již po několikáté také moderovaná veřejná diskuse ve čtvrtek 14. 8., která taktéž tematicky naváže na nastolený koncept Bezčasí.

Stejně jako filmový večer je letošní novinkou i večer literární a s ním i autorské čtení místních autorů i hostů. Pozvání na úterý 12. srpna přijali například pražští autoři Josef Straka a Ondřej Lipár.

Vedle hlavního programu je do festivalu zařazeno sedm workshopů, které účastníkům nabídnou kreativní a pohybové vyžití. Konkrétně Obnaženi nabídnou jógu, dvoudenní workshop capoiery, taneční a improvizační dílnu Honzy Bárty z Crew Collective, jejíž výsledky budou prezentovány ve spolupráci s profesionálními muzikanty v rámci divadelně - hudebního jamu v neděli 10. srpna. Dále proběhne výtvarný workshop v artefiletickém pojetí pro všechny věkové skupiny s důrazem na proces tvorby uměleckého díla a čtyřhodinový fotografický workshop spojený s bodypaintingem.

Kompletní program na www.obnazeni.cz.