e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Tipy na víkend: 8. až 10. srpna

publikováno: 6.8.2014, kategorie: Tipy na víkend, autor: Kateřina Táborská

Sdílet: facebook twitter google+

Dnes začíná na mosteckém Benediktu malířské sympozium, které bude pokračovat i přes víkend. A co dalšího si můžete tento srpnový víkend užít? Pozveme vás hned na tři místa, kde se drží vavřinecká pouť. Také na klasiku na zámku, milostné písně na schodišti nebo rock v klášteře. Dětem přidáme pohádky v Kadani a Klášterci, pohádkové safari, den lvů nebo spaní na zámku.

Malířské sympozium Benedikt
V Mostě na Benediktu začíná dnes, ve středu 6. srpna již šestý ročník malířkého sympozia, během něhož mohou zájemci sledovat při práci jedenáct malířů z celých Čech a Moravy. Vyvrcholením sympozia bude prodejní výstava 13. srpna od 17,00 hodin. Závěrečný den si také budete moci vyzkoušet výtvarné práce v dílnách. Více se dočtete v článku.

Obrázky v galerii

Půvabné obrázky Emy Srncové budou od pátku 8. srpna k vidění v galerii Kryt v Klášterci nad Ohří. Vernisáž se koná v 17,00 hodin.

Pohádka na zámku
Na zámku v Klášterci nad Ohří v rámci Zámeckého kulturního léta můžete s dětmi vyrazit v neděli 10. srpna na Malířskou pohádku divadla Matýsek Nový Bor. Začátek pohádky určené pro nejmenší děti je v 15,00 hodin.

Františkánské léto 
Také v srpnu pokračuje ve Františkánských zahradách u kláštera v Kadani pravidelný nedělní program. Od 14,00 hodin zpestří nedělní odpoledne hudba Milana Baranjaka a od 16,00 hodin je pro děti připraveno písičkové představení Muzikhrátky se zvířátky s divadlem Hnedle Vedle. Program Františkánského léta najdete v rubrice Programy – Františkánský klášter Kadaň.

Hudební léto na Jezeří
Na zámku Jezeří u Litvínova se celý srpen můžete ponořit do krásy klasické hudby.  V sobotu 9. srpna od 17,00 hodin zahraje Camesina Quartett z Berlína a pianistka Alena Hönigová smyčcové kvartety J. Haydna, F. Gleissnera a klavírní kvintet W. A. Mozarta. Na třetí hodinu odpolední v neděli pak tito umělci připravili další program s titulem V Beethovenových stopách. Další koncerty budou následovat vždy v sobotu a neděli až do konce srpna.

Vavřinecká pouť
V Havrani u Mostu se 9. srpna koná tradiční obecní pouť k připomenutí svátku sv. Vavřince, který je patronem všech chudých, ale také archivářů, kuchařů nebo hasičů. Začátek pouti je ve 13,00 hodin, už v pátek večer se koná pouťová zábava.

Další svatovavřineckou pouť pořádají v Měcholupech na Žatecku. Po mši svaté, která se koná v sobotu 9. srpna v poledne, bude probíhat program na měcholupském hřišti. Kromě fotbalového turnaje vás čeká vystoupení Marcela Zmožka a Petry Janů, travesti show a večer taneční zábava. Ve sportovním areálu školu budou kolotoče a houpačky.

Do třetice se koná tradiční svatovavřinecká pouť v Libochovicích od 9. do 10. srpna. Bude spojená s výstavou drobného hospodářského zvířectva v západní trakt zámku a výstavou exotického ptactva v zámeckých sklenících. 

Střihavka v klášteře
V areálu Oseckého kláštera se v pátek 8. srpna večer koná koncert Kamila Střihavky se skupinou Leaders. Od 17,30 hodin vystoupí jako předkapela Malé Divy a v 19,00 hodin začíná koncert K. Střihavky. Vstupenky stojí 150 Kč.

Zámecká přespávanda
Děti budou mít jedinečnou příležitost strávit noc na zámku v Benešově nad Ploučnicí. Z pátku 8. na sobotu 9. srpna pro ně bude připraven bohatý program a nebude chybět ani noční prohlídka zámku a jeho okolí, opékání buřtů, pohádka o strašidle. Akce je určena pro děti od 5 do 12 let, je třeba se předem objednat na tel. 724 663 548. Ještě jedna noc na zámku se chystá na 29. srpna. 

Mobilní knihovna
Putovní mobilní knihovna dorazila do Chomutova k divadlu. Až do 14. srpna si tam můžete jen tak polenošit s knihou nebo se připojit k některému odpolednímu programu. Podrobnosti se dozvíte v článku Chomutov otevře mobilní knihovnu u divadla

Noční prohlídky
Se zámeckými duchy se můžete vypravit na prohlídku zámku Nový Hrad v Jimlíně na Lounsku. Oživené noční prohlídky za legendami zámku a podzámčí jsou připravené v sobotu 9. srpna od osmi hodin do půlnoci.

Pohádkové Safari
Večerní dobrodružství nabídne od tohoto víkendu také Podkrušnohorský zoopark v Chomutově. V pátek a sobotu vyjedou na trasu Safari Expres i Lokálka Amálka, aby děti provezly Pohádkovým Safari. Podrobnosti se dozvíte zde

Růže od Casanovy
V sobotu 9. srpna od 19,30 hodin odstartuje již 17. ročník pěvecké soutěže neprofesionálních zpěváků milostné písně Růže od Casanovy, kterou pořádá Divadlo M, Kulturní centrum Duchcov a Státní zámek Duchcov na balustrádovém schodišti zámku. V porotě zasednou populární osobnosti kulturního života – zpěvačka Marcela Březinová, herečka Uršula Kluková a baletní mistr Vlastimil Harapes. Slovem provede Alexander Hemala. Výtěžek ze vstupného, které činí 70 Kč, bude věnován dětskému onkologickému oddělení nemocnice v Ústí nad Labem.

Lví den
Zoo v Ústí nad Labem oslaví v neděli 10. srpna Mezinárodní den lvů. Od 11,00 do 15,00 hodin bude probíhat výtvarná dílna pro děti. V 11, 12,45 a 14,30 hodin chovatelé šelem budou vyprávět o svých svěřencích a v 11,00 hodin se můžete přijít podívat, jak šikovné šelmy mají v zoo.

Neckyáda na Ohří
Pokud ve vás dříme vodák nebo se chcete jen dobře pobavit, vydejte se v sobotu v 10 hodin pod starý jez v Žatci. Začnou se tam shromažďovat netradiční plavidla, která se na řeku vydají kolem jedné hodiny odpoledne. Už v pátek večer se plavci sejdou na zahajovacím večeru U Ćápa.

Výtvarné léto
Na zámku v Krásném Dvoře pokračuje tento víkend Zámecké výtvarného léto workshopem na téma Ruční papír. Rezervace míst na tel. 415 210 004. Až do 24. srpna probíhá na zámki výstava jávské batiky a ručního papíru v zámecké výstavní síni.

Sapéři ve strážnici
Litoměřická brána v Terezíně v sobotu 9. srpna ožije a vrátí se do dob, kdy byla součástí pevnosti. Vojáci vás provedou strážnicí, představí výzbroj a strasti i slasti služby na konci 18. století. Můžete okusit atmosféru doby, kdy vojáci nosili pohádkové uniformy a třírohé klobouky, spali na slamnících a za svitu svíček jedli z cínového nádobí. Za doprovodu sapérů nebo-li zákopníků si budete moci prohlédnout zrekonstruované prostory strážnice se spoustou dobového vybavení. Děti si budou moci vyzkoušet výrobu náboje do pušky či rozdělání ohně křesadlem a dozví se mnohé o historii terezínské pevnosti.