e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Vlasta Redl se vrací

publikováno: 6.5.2011, kategorie: Hudba, autor: Jiří Navrátil

Sdílet: facebook twitter google+

Před čtyřmi lety se loučil koncertem v Lucerně a ani on sám nevěděl na jak dlouho. Toto jaro sevrací po čtyřleté koncertní odmlce na česká podia a mezi nimi i do žateckého divadla. Během koncertní pauzy doma nezahálel, psát písničky nepřestal a jistě nás nějakou novou potěší. Tak jako těmi, z nichž některé se již staly ne-li lidovými, tak aspoň „veřejným majetkem“. Přijďte si je poslechnout 9. května do Městského divadla Žatec.

Jen namátkou: Sbohem Galánečko nebo Husličky jsou písně, které jsou často považovány za lidové. Stejně jako Vracaja sa dom, jejímž autorem je překvapivě básník Josef Kainar. Písniček, které si zaslouží označení hity, napsal už celou řadu, někdy jsou známy spíš podle prvního verše, než podle názvu. Server You tube je jich plný, tak jako řada alb, které nahrál s Fleretem, AG Flekem a později se skupinou Každý den jinak.

Mimo to, že se podílel na řadě desek svých přátel jako host či producent, je jednou třetinou projektu Samson Redl Janoušek, který průběžně koncertuje, vydal už tři alba a nejnověji mu v květnu vyjde Kniha My tři a já. Jeho rozlučkový koncert je k vidění na stránkách ivysilani.cz.

Prvním veřejným úspěchem či oceněním bylo jeho Letiště v podání Fleretu, s nímž vyhrál Autorskou portu 1986. Jeho, písničky dodnes vyhrávají u publika a prach na ně rozhodně nesedá ani po 25 i více letech. O folklór se v Čechách pokouší kde kdo, ale on ho dostal nenápadně a nenásilně do svých vlastních písní.

Že je muzikant takřka univerzální  - všechno co má struny a klávesy - je známá věc, méně se ví, že si své písně míchá a nahrává a upravuje na počítači ve svém hudebním studiu. Sám si také tvoří, spravuje a píše vlastní web www.redl.cz, který rozhodně stojí za návštěvu.

Zatím žádnou novou skupinu nezaložil, jen u některých jeho koncertů se objevuje v popisu: „skupina s krycím názvem Los Redlos“. Do Žatce by měl přijet zahrát podle info na svém webu„ sám nebo možná s hosty“.Ty si vybírá ze svých kamarádů a osobností s nimiž si,nejen hudebně, rozumí. Lze tedy očekávat spíše akustické pojetí, ovšem u Vlasty Redla jeden nikdy neví.

Zato má neotřesitelnou jistotu, že si s ním s chutí zazpívá a že mu Vlasta Redl bude mít co nabídnout. Žatec bude teprve 11. štací jeho znovuobnoveného koncertního hraní a bude tedy zajímavé vidět Vlastu Redla odpočatého a ještě svěžího a na hraní natěšeného.