e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

V kraji vyjíždí každý víkend cyklobusy na 35 linkách

publikováno: 5.5.2016, kategorie: Turistika, autor: Miroslav Müller

Sdílet: facebook twitter google+

Od prvomájového víkendu začala naplno cyklistická sezóna i pro autobusy Dopravy Ústeckého kraje. Jízdní kola se začala přepravovat na dalších 20 linkách, většinou do horských oblastí. Rozšířila se tak nabídka dosavadních patnácti, které kola vozí už od Velikonoc. Jaké jsou nejblíbenější linky?

Přeprava jízdních kol cyklovleky nebo nástavbami na zelených autobusech DÚK bude v provozu po celou cyklistickou sezónu - v horských oblastech do 2. října a v nížinách až do 30. října. 

Doprava Ústeckého kraje letos zajistila rozšířenou přepravu jízdních kol stejně jako loni celkem na 35 autobusových linkách „zelených“ autobusů. Tyto linky mají k dispozici buď cyklovlek s kapacitou 20 kol nebo nástavbu s kapacitou 6 kol. Přeprava kol na ostatních autobusových linkách DÚK je taktéž možná, ale pouze v případě volného místa ve voze a po svolení řidiče. Dopravu kol nabízí DÚK na území Ústeckého kraje také ve vlacích, které mají v jízdním řádu uvedeno, že přepravují kola. Jízdní kola můžete v limitovaném počtu 4-5 kol přepravovat i na 3 nových turistických železničních tratích DÚK a až 25 jízdních kol je přepravní kapacita turistické lodní linky na Labi. 

Jednoznačně nejoblíbenější cyklistickou destinací v kraji jsou tradičně co do počtu přepravených jízdních kol Krušné hory. Cyklisté zde mohou i letos využít k vyvezení na hřebeny oblíbené linky 484 z Teplic na Komáří vížku a 493 z Teplic na Moldavu, ale i 452 z Ústí do Tisé, 523 z Litvínova do Klínů a Českého Jiřetína, 600 z Kadaně a Klášterce na Měděnec a do Vejprt, 588 z Chomutova do Křimova a na Horu Sv. Šebestiána, 584 z Jirkova a Chomutova na Měděnec, do Loučné a na Boží Dar, 521 z Litvínova na Horu Sv. Kateřiny a Brandov nebo 451 z Ústí nad Labem do Krásného lesa. Na krušnohorské vrcholky se v cyklistické sezóně dostanete s kolem i železničními linkami U15 a U25.

Odvézt kolo na to správné místo v Českém Švýcarsku a Labských pískovcích vám nejlépe pomohou autobusové linky 433 z Děčína na Sněžník a 434 z Děčína do Hřenska, Jetřichovic a Krásné Lípy.  Vlak pomůže cyklistům zejména na linkách U28, U27 a U8. Pokud se chystáte na výlet s kolem v oblasti Českého středohoří, na cyklisticky nejlákavější místa s možností následného výletu po cyklostezce Ploučnice vás vyvezou zelené autobusy linky 452 z Ústí do Lovečkovic a Mukařova nebo 437 z Děčína do Benešova, Valkeřic a Verneřic. S kolem můžete v oblasti Českého středohoří cestovat také vlakem – podél Labské cyklostezky se dá doporučit svezení sezónním vlakem RE20. Kola vám vezmou také do motoráčků na nově zavedených nostalgických linkách T4 a T5. Asi vůbec nejzajímavější dopravu kola Vám ale nabídne lodní turistická linka 901 na Labi mezi Ústím a Litoměřicemi. V Dolním Poohří je vedeno nejméně linek s dopravou pro cyklisty - ze zelených autobusů stojí za zmínku linka 745, železničních linek můžete efektivně využít k dopravě kola na kýžené místo hned řadu – např. U14, U13, U12, U11 či U40. Jízdní kola bere také Doupovský motoráček na lince T6.

Jízdní řády a mapu všech linek DÚK naleznete na www.dopravauk.cz. Tištěné mapy veřejné dopravy DÚK jsou k dispozici v informačních střediscích na území Ústeckého kraje. Cena přepravy jízdních kol dle tarifu DÚK zůstává na stejné úrovni jako loni – jednorázová nepřestupní jízdenka pro jízdní kolo stojí 20 Kč a platí na území Ústeckého kraje.