e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Burcující snímky festivalu Jeden svět v Kadani

publikováno: 4.11.2016, kategorie: Divadlo a film, autor: Tereza Gvoždiáková/redakce

Sdílet: facebook twitter google+

Festival Jeden svět se díky statku Hořenice představí v Kadani už po několikáté. V listopadu máte možnost vidět dva filmy – ten první o tom, zda nás naše planeta dokáže uživit a jak se dnes vyrábí potraviny, v pondělí 7. listopadu, druhý týden na to. Promítá se od 19,00 hodin v Cavern clubu Střelnice.

Festival společnosti Člověk v tísni získal před 9 lety čestné uznání UNESCO za výchovu k lidským právům. Celých 17 let své existence se snaží přinášet dokumenty, které se zabývají nejen společenskými, ale obecně světovými problémy. 

Prvním snímkem je film 10 miliard - co máte na talíři?, promítaný v pondělí 7. listopadu. Jaký způsob produkce potravin dokáže uživit rostoucí počet lidí na této planetě? Nestojí svět na rozhraní potravinové katastrofy? Takové otázky si pokládal Valentin Thurn, režisér filmu 10 miliard – co máte na talíři? Za několik desítek let bude na zemi přes deset miliard obyvatel. Již dnes šestina světové populace trpí hladomorem a toto číslo stále stoupá. Existují dva tábory, které tvrdí, že znají recept, jak uživit stoupající počet lidí. První z nich zastává cestu průmyslového zemědělství, které počítá s intenzivní a masovou produkcí, zásobující celý svět. Druhý z táborů prosazuje organické, tradiční zemědělství, které je udržitelné s ohledem na omezené přírodní zdroje. Režisér snímku vyzpovídal obě strany, které mu přiblížily svou vizi zemědělství, a poté vyrazil s kamerou za zemědělci podílejícími se na různých fázích živočišné i rostlinné výroby. Film dobře ilustruje cestu potravin od počátků až ke koncovému zákazníkovi. Film tak nepřináší pouze teorie o tom, jak uživit lidstvo, ale nabízí zajímavou reflexi fungování potravinářského průmyslu. Třeba přiměje i Vás zamyslet se nad tím, co máte na talíři.

V rámci akce Promítej i ty! pak můžete 14. listopadu v Cavern clubu Střelnice vidět snímek Aminin profil. Blog dívky jménem Amina Arraf vzbudil ve světě obrovský zájem. Slečna syrsko-amerického původu jej začala psát počátkem arabského jara a komentovala na něm aktuální dění v Sýrii. Pozornost však upoutal již samotný název, tedy Lesba v Damašku, a společně s články v americkém tisku zajistil aktivistce slušnou čtenářskou základnu. Pak se ale stalo něco neočekávaného - objevila se zpráva o Aminině únosu tajnými službami, která odstartovala obrovskou celosvětovou kampaň za její propuštění. Na Blízkém východě hrozí mnoha lidem homosexuální orientace vězení, či dokonce smrt. Zdálo se tak, že i Amina se stala obětí takové perzekuce, skutečnost však byla na míle vzdálená a všem, kteří případ sledovali, doslova vyrazila dech. Za Amininým profilem se totiž skrýval čtyřicetiletý americký blogger. Film tak není příběhem boje statečné aktivistky, ale významně přispívá do debaty o manipulaci lidmi pomocí sociálních sítí. Vstup na oba filmy je zdarma.