e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Sníh, led a adrenalin v kinech

publikováno: 4.11.2013, kategorie: Divadlo a film, autor: Kateřina Táborská/Lucie Rychecká

Sdílet: facebook twitter google+

Filmová přehlídka Snow Film Fest míří do českých kin. Festival filmů o extrémních zimních filmech můžete postupně vidět tento víkend v chomutovském kině Svět, kde program doplní exhibice, a dále v Klášterci nad Ohří a poté 21. listopadu v Mostě. Čeká vás sníh, led a adrenalin, slibují pořadatelé. Přečtěte si o filmech i místech a časech promítání.

K festivalu se připojily asi dvě stovky kin v ČR a na Slovensku. Filmový festival nabídne devět filmů, které mají různou stopáž, ale jedno společné – neobvyklé sportovní výkony, výjimečné zážitky, atraktivní záběry a především adrenalin. Pokus zdolat s pomocí tažného draka nejvyšší horu Aljašky, surfování za polárním kruhem, výstup nevidového horolezce na vrchol Kavkazu, pěší cesta napříč Antarktidou, extrémní lyžování – to vše a řadu dalších zajímavostí ze světa českého i světového adrenalinového sportu nabídne série filmů.

Kde a kdy můžete festivalové filmy vidět?
Kino Svět Chomutov - 8. listopadu od 17,00 hodin a 9. listopadu od 11,00 hodin
Kino Egerie Klášterec nad Ohří - 9. listopadu od 19,00 hodin
Kino Knihovna Most - 21. listopadu od 17,00 hodin.
V Chomutově je program rozdělen do dvou dnů a promítání doplní v pátek beseda s reprezentanty a olympioniky a losování o zajímavé ceny, v sobotu pak na parkovišti před Aquasvětem proběhne od 13,00 hodin exhibice formou závodu ve snowboardingu, freestylu a freeskiingu a soutěží pro malé i velké diváky.

Jaké filmy vás čekají?
Napříč ledy - Režie: Justin Jones, Austrále, 44 minut. Dva australští dobrodruzi, James Castrission a Justin Jones se vydávají na nebezpečnou cestu napříč Antarktidou a zpět, a to zcela bez pomoci. Žádní tažní psi, žádný kite, žádné zásobovací tábory, pouze dva muži táhnoucí na saních své zásoby a přístřeší přes 2200 km nehostinného ledu a mrazu.

Modrá posedlost - Režie: Alan Gordon,Jordan Halland, USA, 8 minut. Film je točený na aljašském ledovcovém platu Juneau Icefield. Horolezec Alan Gordon se snažil zachytit místa na ledovci Mendenhall, kde se od svých devíti let neustále pohybuje, a která se každý den proměňují.

Na sever od Slunce - Režie: Jorn Nyseth Ranum, Inge Wegge, Norsko, 46 minut.
Inge a Jorn nejsou běžní surfaři. Rozhodli se strávit devět měsíců studené norské zimy v izolaci za polárním kruhem v neobydlené zátoce omývané Atlantikem, kde našli nejen perfektní vlny, ale také spousty odpadků. Za cíl si dali posbírat alespoň tunu odpadu, který dennodenně přináší moře. Na pláži si postavili srub z naplaveného dřeva a dalších materiálů a po celou dobu se živili prošlým jídlem ze supermarketů. Film přináší krásné záběry norské přírody a zachycuje radost z dobrodružného života mimo civilizaci.

Lákavý strach - Režie: Mike Douglas, Kanada,25 minut. Andreas Fransson je asi nejodvážnějším extrémním lyžařem této generace. Ve filmu zkoumá místo, kde strach přemůže všechny emoce, protože smrt číhá na každém chybném kroku.

Neviditelná hora: výstup na Elbrus beze zraku – Dokument o nevidomém horolezci. Název filmu dobře odráží skutečnost, která je pro drtivou většinu z nás nepředstavitelná. Jinak řečeno, šli byste na 5621 metrů vysoký východní vrchol Elbrusu, aniž byste při výstupu na něj viděli jediný metr cesty? Slovák Juraj Práger ano!

Snow way - Režie: David Kačírek, Martin Hausner, ČR, 40 minut. Dokumentární film mapuje dvacetiletou sportovní kariéru nejúspěšnějšího českého snowboardisty Martina Černíka. Popisuje svoji cestu od prvních zatáček v Krkonoších přes olympiádu až po extrémní sjezdy v divoké přírodě.

Sašimi z jednorožce - Režie: Ben Knight, Nick Waggoner a Travis Rummel, USA, 5 minut. Během pětiminutového snímku se nedočkáte ani mluveného slova, ani děje či zápletky. Zato se velmi hluboko ponoříte do tun pacifického prašanu, za kterým se do Japonského pohoří Hokkaido sjíždějí freerideři z celého světa. Doprovázet vás při tom bude rytmus japonských bubnů Taiko, přičemž celý snímek má jako dědictví původního filmařského záměru lehce mýtickou a tajuplnou atmosféru.

Snowgirls - Režie: Juraj Lovás, produkce: Filip Zbojek, Slovensko, 2012, 23 minut. Svět freeskiingu a snowboardingu z pohledu slovenských a českých jezdkyň. Natália Šlepecká, Zuzana Stromková, Klaudia Medlová a Martina Molnárová chronologicky popisují příběh jedné sezóny, a to od podzimu až po letní přípravu.