e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Chris Bergson trio představí v Žatci newyorské blues

publikováno: 4.6.2016, kategorie: Hudba, autor: Jiří Navrátil

Sdílet: facebook twitter google+

Hudební večery této sezóny v Městském divadle v Žatci se nesou převážně ve znamení blues. Výjimkou nebude ani ten v sobotu 11. června, kdy se žateckým fanouškům představí newyorský bluesman, zpěvák, kytarista skladatel a producent Chris Bergson.

Je to výjimečný umělec, který poněkud přerostl ostatní bluesmeny na newyorské blues scéně. Ostatně vloni byl uveden do Newyorské bluesové síně slávy. Má zapamatovatelné melodie, vášnivý zpěv a zabijáckou kytaru - i takové reference se o něm lze dočíst a po poslechu jim lze jen dát zapravdu, stejně tak jako tomu, že jeho živá vystoupení jsou rafinovanou směsí blues, jazzu a blues-rocku.

Bergson začínal jako jazzový doprovodný kytarista, doprovázel jazzové zpěvačky, jako je Annie Ross, Dena DeRose, Sasha Dobson či Norah Jones. Zároveň pracoval na vlastní přeměně v skladatele zpěváka a kytaristu. Chtěl dělat blues, v němž se budou odrážet jeho dlouholeté zkušenosti jazzového doprovodného kytaristy. Což se mu podařilo.

Důležitým okamžikem na jeho hudební cestě bylo setkání s Levonem Helmem, legendárním bubeníkem Bandu, který vzal Bergsona a jeho kapelu pod svá ochranná křídla. Nabídl jim možnost nahrávat ve svých studiích a dal jim šanci hrát v roli předskokanů hostů jeho populární šou Midnight Ramble. Bergson vždy považoval Helma a Band mezi své největší vlivy. Mimo svých skladeb nahrál i zajímavé coververze skladeb Boba Dylana, Ray Charlese  či Jimmi Hendrixe. Měl tu čest si zahrát s mnoha veličinami amerického blues včetně Ety James a B.B. Kinga.

Vydal už sedm alb, většinu z nich na vlastní značce 2 Shirts a většina z nich se pravidelně umisťuje vysoko v hodnocení prestižního amerického bluesového časopisu MOJO. Bergson už dávno vykročil za hranice Newyorských manhattanských klubů. Hrává na významných festivalech v USA, případně objíždí Evropu. V letošním roce se s ním poprvé můžou seznámit i čeští hudební fanoušci v rámci jeho jarního českého tour. Doprovodí ho již osvědčení Lukáš Kytnar - baskytara a kontrabas, Tomáš Hobzek - bicí a perkuse.