e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Potkávání cest v kadaňské galerii

publikováno: 4.6.2015, kategorie: Výstavy, autor: Pavlína Jakoubková

Sdílet: facebook twitter google+

Dnes, ve čtvrtek 4. června v 17,00 hodin se v Galerii Josefa Lieslera v Kadani otevře výstava Potkávání cest Aleny a Michaela Bílkových. Na výstavu se můžete přijít podívat kdykoliv od úterý do pátku od 13,00 do 18,00 hodin a o sobotách a nedělích 10,00 do 18,00 hodin až do 30. června.

Akadmický sochař Michael Bílek (nar. 1942) absolvoval Uměleckoprůmyslovou školu kamenickou a sochařskou v Hořicích a následně vystudoval obor sochařství na Akademii výtvarných umění v Praze (ateliér prof. Karla Hladíka). Od roku 1991 je členem Spolku výtvarných umělců Mánes. Je autorem mnoha exteriérových soch v Ústeckém kraji, ale je také úspěšným restaurátorem kamenných památek. Pro jeho sochařskou tvorbu jsou ovšem nejcharakterističtější nadživotní dřevěné kolorované sochy, které na první pohled působí radostně a bezstarostně, ale při bližším pohledu odhalíme jejich hluboké lidské poselství.   

Akademická malířka Alena Bílková (nar. 1946) vystudovala Střední průmyslovou školu sklářskou v Železném Brodě. Vysokoškolské vzdělání získala na Vysoké škole uměleckoprůmyslové v Praze, kde se v ateliéru prof. Stanislava Libenského věnovala oboru umělecké zpracování skla. I když vytvořila několik sklářských realizací v architektuře, vydala se ve své umělecké tvorbě jiným směrem. Věnuje se grafice, malbě, kresbě i knižní ilustraci. Inspiraci čerpá v přírodě - často se například vrací k tématu vody, důležitou roli hraje světlo i pečlivě volené odstíny barev. Její práce mají silný emotivní náboj – některé jsou křehké a harmonické, jiné drsně drásavé. Grafiky, obrazy i objekty jsou i po řemeslné stránce zvládnuté s neuvěřitelnou precizností a lehkostí.