e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

V pátek se v Teplicích otevře velká výstava věnovaná Lucemburkům

publikováno: 4.5.2016, kategorie: Výstavy, autor: Kateřina Táborská

Sdílet: facebook twitter google+

Výročí narození krále a císaře Karla IV. se blíží a akcí, které ho připomenou, přibývá. O uplynulém víkendu se otevřela výstava v kadaňském hradě, tento pátek začne v teplickém zámku výstava s širokým záběrem - Severozápadní Čechy za vlády Lucemburků. Karlu IV. bude věnována i teplická muzejní noc, která předchází Zahájení lázeňské sezóny.

 

Na výstavě v Teplicích se podílela celá řada muzeí, galerií, archívu i církevních institucí v severních Čechách. Má jít o největší příspěvek Ústeckého kraje k oslavám 700. výročí narození Karla IV. Uvidíte nejrůznější památky na dobu vlády Lucemburků z tohoto regionu -nástěnné malby, plastiky, obrazy, rukopisy, mince, šperky, zbraně, kachle, nádoby a dalších exponáty, které by návštěvníky měly přenést do světa Karlovy doby. Vystaveny budou nejen luxusní a vzácné artefakty, ale i předměty denní potřeby.

Vernisáž se koná v pátek 6. května v 15,00 hodin a výstava bude přístupná až do října.

Karlu IV. bude věnována i teplická Muzeujní noc 27. května. Od 15,00 hodin bude připraven program pro děti, při kterém se seznámí s osobností Karla IV. Od 19,00 hodin pak bude následovat večerní program Obrazy ze života Karla IV., noční prohlídky muzea s průvodci v dobových kostýmech doplněné divadelními výstupy, spojenými se životem a dílem Otce vlasti.

Na závěr výstavy Severozápadní Čechy za vlády Lucemburků je plánována krátkodobá prezentace kopie císařské koruny Svaté říše římské. Sledujte náš Speciál Rok Karla IV.

Foto: Koruna Svaté říše římské. By Yelkrokoyade (Own work), via Wikimedia Commons.