e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Tip na výlet: Kamélie v Pillnitz kvetou

publikováno: 4.3.2015, kategorie: Tipy na víkend, autor: Kateřina Táborská

Sdílet: facebook twitter google+

Přelom února a března je období, kdy rozkvétají kamélie, původem asijské květiny, které v 19. století zdobily každou noblesní dámu. Jedna z nejstarších v Evropě rozkvetla v zahradě zámku Pillnitz nedaleko Drážďan. Obří keř obsypaný tisíci rudými květy i s jeho pojízdným skleníkem je velkou turistickou atrakcí.

Díky teplému počasí se skleník, kterých chrání tuto vzácnou kamélii, otevřel již 14. února. Podívat se na ní můžete denně od 10,00 do 17,00 hodin. 

Kamélie, dovezená z Japonska patří k nejstarším na evropském kontinentu. Na stejném místě - v zahradě výletního zámku Pillnitz - ji mohly obdivovat už celé generace. Vysazena tam totiž byla v roce 1801, je však ještě o něco starší, na zámek se dostala asi o dvacet let dříve. Před mrazem ji v průběhu dlouhého života chránilo několik staveb, které postupně rostly s ní a také se modernizovaly, jak šel technický pokrok. V lednu 1905 původně dřevěný vytápěný přístřešek vyhořel a vypadalo to, že s kamélií je konec. Jako zázrakem, po roztátí ledu vzniklého při hašení požáru, květina znovu ožila. Od roku 1992 kamélii chrání moderní skleník s vnitřními ochozy, který v létě popojede o kus dál a kamélie tak zůstává pod širým nebem.

Kamélie jsou květiny s nádhernými velkými květy, původem z východní Asie. Přezdívá se jim také zimní růže, protože na Evropu rozkvétají v neobvyklém čase, v únoru a březnu. Pěstují se ve sklenících, neboť v bytech je jim příliš teplo. Velkým hitem v Evropě se staly na přelomu 18. a 19. století, kdy se pro ně budovaly skleníky a kdy patřily k oblíbeným ozdobám šatů a klobouků.

Skleník s kamélií je součástí zámeckého parku bývalé letní rezidence saských kurfiřtů, která leží proti proudu Labe kousek od Drážďan. Pro svou milenku zámek vybudoval August Silný a tehdejší panstvo přijíždělo do letního zámečku na gondolách po řece. Zámek obklopuje nádherná zahrada v čínském stylu s palmovým skleníkem a oranžérií. V zámku je od května do října otevřeno Muzeum uměleckých řemesel. Park se otevírá již v 6 hodin ráno a je otevřen do soumraku. Denní vstupenka do parku a květinových pavilonů, včetně skleníku s kamélií, stojí 2 eura pro dospělé a 1 euro pro děti, do 16 let mají vstup zdarma.