e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Barevný festival zemí, chutí i žánrů

publikováno: 3.9.2013, kategorie: Slavnosti a festivaly, autor: Jakub Bureš

Sdílet: facebook twitter google+

Poradna pro integraci letos pořádá již 14. ročník multikulturního festivalu Barevná planeta, který se tradičně odehraje přímo v centru Ústí nad Labem. Festival jako každý rok nabídne svým návštěvníkům nespočet hudebních vystoupení, možnost ochutnat pokrmy rozličných etnik, či si prostřednictvím workshopů na Mírovém náměstí vyzkoušet tance jednotlivých národů. Začíná v sobotu 7. září v poledne.

Multietnický kulturní festival Barevná planeta se uskuteční 7. září v samotném centru Ústí nad Labem. Hlavní program začíná přesně ve 12,00 hodin. Festival však začíná již o den dříve, kdy v ústeckém Činoherním studiu v 19,00 hodin proběhne úspěšné divadelní představení Tkalci.

Festival Barevná planeta i letos svým divákům nabídne etnicky i kulturně pestrou podívanou. Na pódiích se objeví účinkující hned z pěti kontinentů. Ústecké publikum bude mít možnost spatřit například syrského hudebníka a aktivistu Wasfi Massaraniho, jehož písně v revolucí zmítané Sýrii zlidověly a jejich zpěv tamtéž představuje odvážný rebelský kousek. Dalším vystupujícím jsou španělští Bastards on Parade, kteří umně míchají vlivy punku a keltské lidové hudby. Přívaly energie lze jistě čekat od jamajsko-německých Rhaatid, kterým se velmi dobře daří spojovat dva zdánlivě neslučitelné žánry – ostrý kytarový rock s tradičním jamajským raggae. Dalším výrazným účinkujícím jsou i Roy de Roy. Tato kosmopolitní ve Vídni sídlící kapela své členy nalezla v Portugalsku, Rakousku a Slovinsku. Roy de Roy originálně spojují polku, punk a tradiční formu skočného balkánského ska. Nezapomenutelné budou jistě také koncerty na Barevné planetě velmi oblíbených United Flavour, či čistě vokálních Let´s go.

Další lahůdkou programu Barevné planety bude taneční představení souboru Severočeského divadla opery a baletu s hudební tématikou – The Beatles – The Doors. Představitel Jima Morrisona, lotyšský tanečník Roberts Skujenieks, obdržel za strhující ztvárnění této legendární postavy americké hudební scény konce 60. let cenu Thalie za rok 2012.

Pořadatelé Barevné planety ve vymýšlení nových nápadů skutečně nelení, důkazem budiž uvedení dalšího netypického a pro diváky velmi atraktivního souboru s názvem Echt Street Puppets. Jedná se loutkový divadelní soubor, jehož herce již nebavilo vodit běžné loutky a rozhodli se dát život obřím, až 4,5 metru vysokým bytostem.

Oblíbenou součástí Barevné planety jsou také etnostánky, ve kterých lze nahlédnout pod pokličku mnoha národů z celého světa. Návštěvníci Barevné planety budou mít jedinečnou možnost ochutnat nepřeberné množství autentických pokrmů či nápojů z více než desítky zemí světa.

Další novinkou v programu Barevné planety je přítomnost taneční stage na Mírovém náměstí. Zde budou probíhat taneční workshopy vedené zkušenými lektory z celého světa. Barevná planeta samozřejmě myslí i na nejmenší, pro které je připraven vpravdě barevný program plný pohádek, tance a hudby.