e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Naučte se malovat: Dnes začíná na Benediktu malířské sympozium

publikováno: 3.8.2016, kategorie: Výstavy, autor: Kateřina Mrázková

Sdílet: facebook twitter google+

S podtitulem Mladí a neklidní začíná dnes, 3. srpna na Benediktu v Mostě osmý ročník Malířského sympozia, které se řadí k nejvýznamnějším událostem Mostecka v oblasti výtvarného umění. Potrvá až do 10. srpna, kdy si po vernisáži můžete vzniklá díla koupit. O víkendu můžete navštívit kurzy malby a procházku s historikem.

Každý rok v srpnu skupina pozvaných výtvarníků tvoří ve společném ateliéru i v plenéru, přičemž akce probíhá za široké účasti široké veřejnosti, jež má jedinečnou příležitost pozorovat umělce při práci, diskutovat s nimi a nalézt si cestu k umění vůbec. Ateliér je veřejnosti otevřen po celou dobu konání sympozia. 

Malířské sympozium Mladí a neklidní představí v letošním sedm mladých talentů, převážně z pražské Akademie výtvarných umění. Jsou jimi Argišt Alaverdyan, Simona Dvořáková, Petr Gruber, Ester Knapová, Jan T. Urant, Viktorie Valocká a Martina Walterová. Hosty sympozia jsou umělci Vladimír Franz a Miroslav Rovenský, kteří se k ostatním výtvarníkům připojí 8. a 9. srpna.  

V roli mentorů se představí trojice malířů, jejichž jméno se k malířskému sympoziu pojí od jeho zrodu: Doris Tesárková Oplová, Roman Křelina a Josef Zedník – a kteří ve dnech 5. - 7. srpna povedou kurzy malby pro veřejnost, což je horká novinka letošního sympozia. Kurzy se konají vždy od 15,00 do 18,00 hodin před restaurací Benedikt, stejně jako další aktivity jsou zdarma a prvních 8 účastníků dostane jako dárek malířské plátno. Vezměte si s sebou barvy, štětce a neváhejte se připojit! 

V sobotu 6. srpna se koná již tradiční komentovaná procházka městem Most s historikem a teoretikem umění Tomášem Pavlíčkem, na niž jste srdečně zváni. Sraz je na Hvěvíně v 10,30 hodin. Na své si přijdou jak návštěvníci z dalekého okolí, tak rodáci. Po jejím skončení se v prostorách areálu Benedikt uskuteční přednáška o soudobém nativním umění Kanady, kterou povede Stella Gatto z Národní galerie v Praze. Začátek je naplánován na 15,00 hodin. 

Sympozium bude ve středu 10. srpna zakončeno společnou výstavou, jejíž zahájení proběhne v 17,00 hodin. Během večera mají návštěvníci jedinečnou možnost koupě uměleckých děl. Pobaví se také hraví návštěvníci, kteří mohou na místě zanechat nezávazný otisk na velkoformátových interaktivních omalovánkách.