e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Žitavská úzkokolejka chystá festival - Horní Lužice bude hostit veterány

publikováno: 3.8.2010, kategorie: Slavnosti a festivaly, autor: Luděk Svoboda

Sdílet: facebook twitter google+

Přírodní park Žitavské hory, který se stal v posledních letech vyhledávaným cílem českých turistů, chystá počátkem srpna hned tři akce pro milovníky dopravních veteránů. O víkendu 7. a  8. srpna se tam uskuteční čtvrtý ročník akce Historik Mobil – festivalu Źitavské úzkokolejky,  tradičních závodů do vrchu v Lückendorfu a Dnů veteránů v Jon-sdorfu.

  Informoval o tom Holm Grosse z Marketingové společnosti Horní Lužice. „Speciální vlaky tažené historickými lokomotivami budou pendlovat 6. a 7. srpna mezi 19:00 a 23:00 hodinou mezi železničními stanicemi Bertsdorf, Oybin a Jonsdorf,“ doplnil. 

Železniční nostalgie připomínající stodvacetiletou historii úzkokolejky bude pokračovat i v muzejním nádraží v Bertsdorfu. Další rarity z historie dopravy, takzvané oldtimery,  budou k vidění v Jonsdorfu, přímo na úzkokolejce.  „Lidé se mohou těšit, že si prohlédnou  třeba motory Buldog, historické tahače, užitkové nebo hasičské vozy,“ prozradil Grosse.

Velkou atrakcí budou podle pořadatelů i závody do vrchu v Lückendorfu. Jejich tradice sahá do roku 1923. Auta a motocykly při ní nesoutěží na rychlosti, ale testují spotřebu paliva. Na letošní startovní listině je třeba závodní Lam-borghini GT1 nebo LeMans Porsche RSR Turbo z roku 1974.

Další informace na internetu:
- www.soeg-zittau.de
- www.mc-robur-zittau.de
- www.lueckendorfer-bergrennen.de
- www.oberlausitz.com