e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

500 let kostela: Na počátku byla tragédie

publikováno: 3.5.2017, kategorie: Památky, autor: Kateřina Táborská

Sdílet: facebook twitter google+

V srpnu si připomeneme 500. výročí položení základního kamene stavby nového, honosného kostela v Mostě. Důvody, proč tato stavba začala, byly ale tragické - o dva roky dříve vypukl v Mostě obrovský požár, který mimo jiné zničil i městský kostel. Sledujte v našem Speciálu historické střípky z pěti staletí kostela.

Tragický požár, největší v historii Mostu, vypukl 11. března 1515. Prakticky zcela zničil tehdejší podobu města a dokonce i archív, takže se nedochovala ze starší historie ani vyobrazení a záznamy. Požár přitom královské město zasáhl v dobách relativního míru a prosperity.

Teorií, proč vznikl, bylo mnoho - některé tvrdí, že ho zavinili mniši v klášteře při smažení ryb na oleji, jiné, že ho úmyslně založil sluha, vyhnaný z domu. Mohutnému šíření požáru prý napomohla i vichřice. Při požáru zahynulo kolem 400 lidí, ať už ti, kteří se ukryli ve sklepích nebo ti, kteří se snažili prorazit uzamčenou Pražskou bránu.

Mezi "oběťmi" požáru byl také farní kostel, jehož patronát drželo od konce 15. století město. Šlo o raně gotickou trojlodní baziliku založená mezi lety 1253 až 1257. Zachovala se jen jeho východní krypta a vnitřní obvodové zdivo západní věže.

Jak se Mostečané vypořádali s požárem a kolik vynesla sbírka na kostel, se dozvíte v dalším díle zase ve středu.

Foto: Kostel kolem roku 1930, Fotoarchiv Oblastního muzea v Mostě.