e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Konference Cestovní ruch v Ústeckém kraji

publikováno: 3.5.2010, kategorie: Zajímavosti, autor: Oldřich Urban

Sdílet: facebook twitter google+

Pět oblastí podpory si vytyčilo Ministerstvo pro místní rozvoj jako součást strategie rozvoje cestovního ruchu v České republice. Konference s titulem Cestovní ruch v Ústeckém kraji - „Jak efektivně podpořit podnikatele, zvýšit zaměstnanost a přilákat turisty?“ proběhla v zasedacím sále Krajského úřadu pod záštitou ministra pro místní rozvoj Rostislava Vondrušky a hejtmanky Ústeckého kraje Jany Vaňhové.

Sjelo se na ní na padesát odborníků z řad zástupců měst, odborných organizací, agentur a asociací působících v oblasti cestovního ruchu. V úvodu představil svou koncepci ministr Vondruška: „Pro rozvoj cestovního ruchu jsme vybrali pět oblastí, na kterých je třeba do budoucna stavět. Jsou jimi finance, legislativa, certifikace, inovace a vzdělávání.“

Hejtmanka Ústeckého kraje hovořila o tom, že cestovní ruch je pro Ústecký kraj výzvou a příležitostí pro podnikatele. Do budoucna by mohl hrát velmi významnou roli v hospodářství kraje. „Pokud chceme skutečně dosáhnout udržitelného rozvoje cestovního ruchu, musíme se rovněž zaměřit na vzdělání a podporu podnikatelů v této oblasti. V tomto ohledu hraje klíčovou roli nejen kraj, města a obce, ale také vláda a EU, z jejíchž fondů lez financovat některé projekty,“ doplnila hejtmanka.

Radní Ústeckého kraje pro regionální rozvoj a cestovní ruch Radek Vonka poté přiblížil konkrétní kroky, které dělá Ústecký kraj pro rozvoj cestovního ruchu. „Naše aktualizace Strategie rozvoje cestovního ruchu nově definuje čtyři oblasti, které by se měly stát základními destinacemi propagace regionu pro návštěvníky a turisty. Jsou jimi České Švýcarsko, České Středohoří, Krušné hory a Poohří,“ upřesnil radní Vonka. Dále zmínil probíhající projekt Po stopách praotce Čecha určený zejména pro rodiny s dětmi, který staví na legendách svázaných s počátky české státnosti. Odborné příspěvky uzavřel ředitele agentury CzechTourism Pavla Kosaře

V následné panelové diskuzi přispěli svými postřehy Pavel Hlinka, prezident Asociace hotelů a restaurací ČR, Marek Mráz, ředitel České Švýcarsko o.p.s. a ředitelka Centra rozvoje turismu Mostecka Libuše Novotná Pokorná.

Závěrem se všichni zúčastnění shodli na tom, že pro cestovní ruch je důležitá úzká spolupráce státu, krajů a podnikatelské sféry.