e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Vánoční atmosféru nasají Jirkováci na adventních akcích

publikováno: 2.12.2013, kategorie: Zajímavosti, autor: Eva Dušková

Sdílet: facebook twitter google+

Betlém, ohňostroj, svařené víno, vánoční zvyky či dětská vystoupení v mrazivých prosincových dnech – tak bude vypadat průběh adventu v Jirkově. Každou prosincovou neděli budou na zámku probíhat adventní prohlídky. Vánoční strom se rozsvítí ve čtvrtek 5. prosince a jirkovský adventní trh je připraven na polovinu prosince.

První akcí je rozsvícení vánočního stromu s následným ohňostrojem již tradičně 5. prosince na náměstí Dr. E. Beneše. Letos nově bude ten den již od rána na náměstí vystavené mechanické městečko s betlémem a na příchozí čeká opět strhující příběh s pohádkovými bytostmi v podání Divadla V Pytli.

Druhý betlém má v plánu Mateřské centrum a miniškolka Jirkov, provozované občanským sdružením Archa 777. Chce do něj zapojit veřejnost, proto vyzývá k donesení figurek, které postupně vytvoří celý betlém přímo ve výloze vedle cukrárny na náměstí. „Zájemci o tvorbu společného betléma nás mohou kontaktovat na telefonním čísle 725 006 968 či emailu: mcjirkov@seznam.cz,“ dodává Jana Křelinová z centra.

Mikuláš s čerty také zavítá v pátek 6. prosince do Kulturního domu Jirkov, kde od 16,00 hodin pořádá Dům dětí a mládeže Paraplíčko zábavnou Mikulášskou nadílku. Rezervace vstupenek je na telefonu 474 654 313. „Rodiče připraví vlastní balíček pro dítě, který odevzdají u vchodu a pak jej přímo na pódiu rozdává Mikuláš,“ doplnila Zdeňka Bolomská, ředitelka DDM Paraplíčko.

Další předvánoční akcí v centru města je tradiční Jirkovský charitativní advent, při němž Kostelní ulici zaplní v pondělí a úterý 16. a 17. prosince prodejní stánky s vlastnoručně vyrobeným zbožím a podium, na němž vždy odpoledne vystoupí jirkovští školáci. Dopravní provoz bude v této ulici po oba dny od 13,00 do 18,00 hodin uzavřen. Výtěžek z prodeje bude letos opět věnován občanskému sdružení Prohandicap, které pomáhá rodičům postižených dětí s dopravou do škol.

Zakončení adventních setkávání proběhne jako vždy na zámku Červený Hrádek přímo na Štědrý den. Tradiční živý Betlém s průvodem k jesličkám bude k vidění od 11,00 do 15,00 hodin, kdy půjde poslední průvod.