e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Krásy Českého středohoří představuje mostecké muzeum

publikováno: 2.11.2016, kategorie: Výstavy, autor: Blanka Brandová

Sdílet: facebook twitter google+

Autorská výstava Zuzany Růžičkové v Oblastním muzeu v Mostě zavede návštěvníky do krásných míst Českého středohoří. Ačkoliv pochází z Pardubic, našla si k tomuto koutu České republiky cestu a vrací se tam s fotoaparátem řadu let. Výstava potrvá do konce roku.

Zuzana Růžičková (*1966)

Pardubická rodačka, rodilý patriot, sportovkyně a milovnice krásné přírody, hry světel a pohledů do krajiny....

Již při návštěvách základní školní výuky ji díky svému tatínkovi, amatérskému fotografovi, zaujalo fotografování. Právě jemu pomáhala v temné komoře při výrobě fotografií a žasla, nad pomalu se objevujícími obrázky, malými zázraky při tvorbě černobílé fotografie. Své zkušenosti a zážitky z mládí začala naplno rozvíjet při svém profesním zaměstnání v resortu ochrany přírody. Profesně zde působí i dnes, nyní na Agentuře ochrany přírody a krajiny České republiky, regionálním pracovišti Východní Čechy. S tímto pracovištěm je spjatá desítky let a jako dokumentátorka si plní jeden ze svých životních snů.

Ráda pracuje v krajině a s interiéry přírody. Právě krajina patří mezi hlavní témata jejích fotografií, zvláště v období časného jara a krásného barevného, ale mnohdy i ponurého podzimu. Její fotografie se objevují například v sérii publikací Chráněná území ČR, průvodcích k naučným stezkám, informačních panelech, ale i na výstavách a v řadě drobných regionálních publikací pardubického kraje. V poslední době se věnuje hlavně území Králického Sněžníku a chráněné krajinné oblasti Železné hory. 

Věnuje se dlouhodobě krajině, ale postupně i chráněným druhům rostlin a živočichů. Její přístup k tvorbě lze plně nazvat citový. Například České středohoří, které znala původně jen z fotografií jiných autorů, začala postupně objevovat, prožívat a po několika návštěvách v různých ročních obdobích ji upoutalo natolik, že se sem již po mnoho let ráda vrací a místa, která již dobře zná, jsou pro ni trvalou inspirací.