e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Den otevřených dveří na Milešovce

publikováno: 2.11.2012, kategorie: Vzdělávání, autor: Petr Zacharov

Sdílet: facebook twitter google+

V rámci týdne vědy a techniky ve dnech 10. a 11. listopadu bude na observatoři na vrcholu nejvyšší hory Českého Středohoří Milešovce probíhat den otevřených dveří. Návštěvníci se mohou těšit na seznámení s historií observatoře, s klasickými ale i moderními metodami meteorologických měření. Součástí prohlídky bude i výstup na vyhlídkovou věž, odkud je v případě pěkného počasí daleký rozhled.

Observatoř Milešovka byla založena na místě bývalé rozhledny v roce 1905 a od té doby se na stanici nepřetržitě měří. Poloha v nadmořské výšce 837 metrů a více než stoletá řada pozorování činí ze stanice jednu z nejcennějších meteorologických stanic na světě. V současné době patří observatoř do správy Ústavu fyziky atmosféry AVČR v.v.i.

Přístup k observatoři doporučujeme z parkoviště před obcí Bílka a dále pěšky po červené a poté modré turistické značce. Na vrcholu je návštěvníkům k dispozici občerstvení i toalety.

Pokud vás zajímá vrchol Milešovky, doporučujeme zajímavý článek historičky Jany Michlové Cestou na Milešovku jako z minulých staletí.