e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

V Lounech dnes začíná týden knihoven

publikováno: 2.10.2015, kategorie: Vzdělávání, autor: Dagmar Kučerová

Sdílet: facebook twitter google+

„Zažijte knihovnu jinak“, to je letošní motto celostátního Týdne knihoven, který v prvním říjnovém týdnu upozorňuje na to, jak se knihovny proměňují, láká nové čtenáře, nabízí nové projekty. Lounská knihovna startuje dnes, v pátek, nikoli v Lounech, ale v Táboře. Další dění už bude ale určeno pro lounské čtenáře.

Městská knihovna Louny vystupuje totiž také v roli malého nakladatele, tradičně se účastní alternativního knižního festivalu Tabook v Táboře. Lounské knihovnice vezou do Tábora, mimo jiné, novou sadu dětských pohlednic s názvem Tiše, les vypráví. Pohlednice jsou bonusem k dětskému výtvarnému projektu. „Zažít jinak“ budou moci festivaloví návštěvníci i nákup lounských knih, prodávat se budou totiž na váhu (1dkg za 3 koruny)!

Dít věci se budou samozřejmě hlavně v Lounech. Náměstí se promění v galerijní prostor již v sobotu výstavou na stromech. Výstava na stromech je celorepublikový happening, který se koná během Týdne Knihoven a Týdne důstojné práce a upozorňuje na ožehavá témata naší každodenní spotřeby. Přibližně padesát českých měst bude po dobu jednoho týdne od 3. října současně hostit výstavu o kávě - Plné ruce práce. 

Hned několik dárků dostanou studenti Třetího věku. Dárek v podobě přednášky o bylinkách a mastičkách na potlačení bolesti pohybového aparátu člověka a o léčebné bylinkové kosmetice. Přednášku povede bylinkář Karel Štenbaur 7. října v 17,00 hodin v kongresovém sále knihovny. Oblíbené přestávky mohou trávit studenti v kavárně Jeroným, čeká je nová free zóna Jeroným. Pro studenty-cestovatele je pak připravena exkurze do lázní v západních Čechách.

Knihovna zavádí také novou službu Ptejte se knihovny, odpovídat na emailové dotazy bude dobrovolník Karel Štěpánek. Handicapovaný muž ukáže, že chce-li člověk pracovat, nemůže ho nic zastavit. Oficiálně se otevírá také nová experimentální služba v prostorách Nemocnice Louny, klienti všech zařízení mohou začít využívat služby knihovny. Zvláště u málo pohyblivých klientů je to služba velmi ceněná.

Mnoho akcí se připravuje pro děti – nově seminář tvůrčího psaní pro malé spisovatele a spisovatelky, každou druhou středu od 16,00 hodin na Luně. Čtení jinak ukáže dětem nevidomá čtenářka Blanka Janečková. O tom, proč obrazy nepotřebují názvy, bude vyprávět Ondřej Horák, držitel ceny Magnesia Litera. Týden knihoven zakončí vzácný host - František Skála, ten se setká s dětmi nad svými knihami Jak Cílek Lídu našel a nad Velkým putováním Vlase a Brady.

Celý program naleznou zájemci na ww.mkl.cz a taktéž na tomto webu v Kalendáři akcí.