e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Září na hvězdárně a v planetáriu

publikováno: 2.9.2015, kategorie: Vzdělávání, autor: Planetárium Teplice

Sdílet: facebook twitter google+

Začíná jeden z hvězdářsky nejzajímavějších měsíců roku 2015, a tak si udělejte čas na návštěvy hvězdárny nebo planetária. V pátek 4. září je pro všechny návštěvníky vstup v Teplicích a Mostě zdarma, a to v rámci akce Den s Ústeckým krajem. V září vás čeká také Noc vědců a zatmění měsíce.

Kromě standardního programu zahájí činnost astronomický kroužek pro středoškoláky - ti se poprvé sejdou ve čtvrtek 10. září. Další mimořádná akce vás čeká 25. září - tradiční Noc vědců, která má každoročně velký úspěch. A konečně 28. září jste v brzkých ranních hodinách zváni na mimořádné pozorování zatmění Měsíce. V Mostě začíná již ve 2,30 hodin, v Teplicích pak ve tři ráno. 

Hvězdárna v Mostě na Hněvíně je otevřena pro veřejnost pravidelně každou neděli od 14,00 do 21,00 hodin. Hvězdárna v Teplicích má pro veřejnost otevřeno každý čtvrtek, pátek a sobotu odpoledne od 13,00 do 16,30 a večer ve 21,00 a 22,00 hodin. Výjimkou jsou mimořádné úkazy. Pozorovat oblohu lze ale jen za jasného počasí, při nepříznivém počasí je možné si prohlédnout naše dalekohledy a poslechnout si, co nového je ve vesmíru.

Foto: joncutrer, http://morguefile.com/