e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Docela velké divadlo zahájí sezónu v Kanadě

publikováno: 2.8.2012, kategorie: Divadlo a film, autor: Iva Boušová

Sdílet: facebook twitter google+

Litvínovské Docela velké divadlo ukončilo svou 16. sezónu 12. července na lodi Bohemia, kde předvedlo ukázku z připravované premiéry Dům splněných snů chomutovským seniorům. Už 7. srpna ale zahájí svou 17. sezónu, a to netradičně mimo území ČR, v kanadské metropoli Ottawě, kde uvede své úspěšné představení Labutí jezero. Jedenáct členů Docela velkého divadla odletělo do Kanady na konci července.

"Dostali jsme opět pozvání na mezinárodní divadelní festival v kanadském Almonte. Vzhledem k přátelskému přijetí, kterého se nám tam dostalo před pěti lety, jsme se rozhodli pozvání na festival přijmout a přijali jsme i následné pozvání českých krajanů z Ottawy, abychom představení zahráli i tam," říká dramaturgyně divadla Jana Galinová. "Bylo to velké riziko, protože festival financuje pobyt v Kanadě a cestu po jejím teritoriu. Nejnákladnější položkou cesty jsou ale letenky. Díky podpoře Ústeckého kraje a Litvínovské uhelné společnosti jsme mohli svou účast potvrdit. Následně se na nás obrátili i krajané žijící v USA, a tak budeme hrát ještě v Chicagu, Washingtonu a New Yorku. Součástí našeho hostování jsou kromě uváděných představení také workshopy, a to nejen v Quebecku a Ontariu v Kanadě, ale také na Manhattanu v New Yorku, čehož si velmi považujeme," dodává Galinová.

Představení Labutí jezero už uvedlo Docela velké divadlo na celé řadě evropských scén. "Hráli jsme Labutí jezero v Rakousku, v Německu, ve Francii, v Chorvatsku, v Bosně a Hercegovině a po celém Česku, ale za moře letí Labutě poprvé. Dekorace k Labutímu jezeru nebylo možné letecky přepravit pro jejich velkou váhu, a tak jsme museli nechat vyrobit odlehčenou hliníkovou variantu. Díky našemu skvělému výtvarníku Hynku Dřízhalovi vznikla lehká variabilní konstrukce od té původní, vážící několik set kilogramů, k nerozeznání," pochvaluje si režisér Jurij Galin.

"Labutí jezero jsme nastudovali jako experiment a vůbec jsme nedoufali, že se bude hrát tak dlouho a tak často. Premiéru mělo v dubnu 2004. Hrajeme ho tedy už osm let a k dnešku má přesně 200 repríz. Ta kanadská bude tedy 201. Sami jsme překvapeni, že je to představení pro diváky od 3 do 99 let," doplnila Jana Galinová.