e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Zámkem Valdštejnů bude znít v létě hudba

publikováno: 2.6.2017, kategorie: Turistika, autor: redakce

Sdílet: facebook twitter google+

Nedělním dětským dnem odstartuje bohatá série letních akcích na zámku Valdštejnů v Litvínově. Už následující víkend se koná Rozmarné patchworkové léto a až do září vás čekají pravidelné koncerty na zámeckém nádvoří. Výlet do Litvínova zpříjemní zajímavé expozice, v nichž si vybere každý.

litvinov_hracky_husch.jpg

Expozice a výstavy zámku Valdštejnů jsou velmi pestré, takže si z nich vyberou návštěvníci mnoha zájmů a vkusu. Děti určitě nevynechají výstavu historických plechových hraček, které se v Litvínově vyráběly. Do města vzniku se poprvé od druhé světové války vrátily vláčky, auta i vojenské hračky značky HUSCH. Dětské návštěvníky láká hlavně funkční elektrifikované kolejiště, starší ocení dioramata, představující významné události z dějin Československa.

litvinov_zamek_srdceraj.jpg

Zájemce o historii Litvínova zaujme expozice, věnovaná hraběcí manufaktuře na výrobu sukna. A kdo ještě neviděl unikátní expozici Srdceráj Michala Cihláře a Veroniky Richterové, měl by si do Litvínova pospíšit. Velká výstava, jejímž tématem je srdce na tisíc způsobů, letos v září končí. Nezapomeňte si v Srdcekrámu pořídit nějaký originální suvenýr, jaký jinde než v Litvínově nedostanete, a uzamknout svou lásku na mříži u vstupu do zámku.

Na zámku najdete i celou řadu známých herců, a to v podobě bust slavného litvínovského rodáka, sochaře Stanislava Hanzíka. Znáte-li český film Pupendo, možná budete překvapeni, kdo je skutečným autorem soch bohéma Máry. A bude-li vám v létě moc horko, zkuste se ochladit pohledem na vánoční výzdobu. Oblíbenou výstavu originálně nazdobených vánočních stromků si tu protáhli na celý rok. Stejně tak se můžete pokochat výstavou velikonočních dekorací, která trvá až do listopadu.

Nejbližší akcí Valdštejnského zámku je v neděli 4. června dětský den, který začíná na zámku v 10,00 hodin a bude celý vodnický. Od června začínají pravidelné koncerty pod širým nebem, na nádvoří. Vystupovat na nich budou především kapely, soubory a muzikanti z Litvínova a okolí. „Koncerty budeme pořádat ve spolupráci se ZUŠ Litvínov, a tak koncertní sérii zahájí Junior Big Band pod vedením Františka Krtičky,“ prozradila k prvnímu koncertu ve středu 7. června Marta Novotná. V červnu uslyšíte třeba klavírní koncert Lucie Kaftanové s dětmi Mateřské školy Jeřabinka z hudebních škol s metodikou Magdalény Halžové, pěvecký sbor Vrabčáci či Dechový orchestr ZUŠ. Detailní program zjistíte v Kalendáři akcí nebo na webu města Litvínova. V průběhu prázdnin budou koncerty pravidelně vždy ve středu od 16,00 hodin a střídat se na nich budou oblíbené folkové kapely Kvinta a Stráníci s Krušnohorskou dechovkou. Až do konce prázdnin bude ve výstavních prostorech zámku k vidění výstava prací žáků grafického designu SOŠ Litvínov – Hamr.

litvinov_zamek_nadvori.jpgTuristé z větší dálky ocení, že součástí litvínovského zámku je také informační centrum, kde si mohou zakoupit suvenýry, mapy či pohlednice a získat prospekty a informace o dalších zajímavostech Litvínova i celých Krušných hor. Co je podstatné a ne vždy obvyklé – infocentrum je otevřeno každý den, a to od 9 do 17 hodin. Zámecké expozice se pak otevírají od středy do neděle 10,00 – 12,00 a odpoledne 13,00 – 17,00 hodin, prohlídky začínají vždy v celou hodinu. Všechny expozice zámku můžete vidět za 50 korun, děti a studenti zaplatí 20 a senioři 30 korun. Střípky z historie sídla rodu Valdštejnů v Litvínově se můžete dočíst na této stránce.

P.I.