e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Klášterecké lázně, jak je ještě neznáte, v Galerii Kryt

publikováno: 2.6.2015, kategorie: Výstavy, autor: Radka Hodicová

Sdílet: facebook twitter google+

Galerie Kryt na klášterecké radnici zahájila výstavu, která mapuje založení zdejších lázní Evženie a jejich vývoj v průběhu 133 let od doby, kdy byl minerální pramen nalezen a začalo se s jeho jímáním a prodejem kyselky. V průběhu let byly nalezeny ještě další dva prameny, které mají specifické minerální složení, a dnes slouží k běžnému pití jako stolní voda či k léčebným kúrám. 

Výstavu tvoří dobové fotografie lázeňského areálu a dokumenty z archivu, které přibližují jak odborné posudky o kvalitě vody, tak i nelehké podnikání v této oblasti. Životaschopnost lázní naštěstí přetrvala do dnešních dní, kdy lázně Evženie poskytují klidné zázemí a nejrůznější procedury vhodné k prevenci civilizačních chorob i léčení onemocnění trávicího traktu a pohybového ústrojí. 

Zájmu návštěvníků výstavy se těší zejména fotografie z přelomu 19. a 20. století, kdy měla architektura lázní svůj osobitý ráz, který se zčásti zachoval i do dnešních dní, a také reklamní poutače na Kyselku, která se svého času rozvážela nejen po celých Čechách, ale za 2. světové války směřovala též do saharské Afriky. Dnes si pro minerální vodu jezdí nejen místní obyvatelé, kteří si jí zde kupují za symbolický poplatek a přímo z pramene, ale využívají ji i pobytoví návštěvníci lázní. Lázeňský areál je navíc příjemným místem relaxace, obklopuje jej park se specifickou zahradní architekturou a protékající klidná řeka Ohře. 

Výstava Klášterecké lázně jak je ještě neznáte potrvá do 29. června, otevřeno je denně (i o víkendech). Od 17. června bude ještě obohacena o putovní výstavu fotografií řeky Ohře, kterou připravila destinační agentura Dolní Poohří k letošnímu 1210 výročí první písemné zmínky o řece Ohři.

Foto: Historická pohlednice lázní Evženie, město Klášterec.