e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Louny čeká volba nového starosty

publikováno: 2.2.2012, kategorie: Zajímavosti, autor: Ladislav Bába

Sdílet: facebook twitter google+

Starosta Loun Jan Kerner tento týden oznámil, že končí ve funkci starosty Loun. Do čela města byl poprvé zvolen v roce 2002, podruhé v roce 2006 a potřetí roku 2010. Jméno nového starosty bychom mohli znát 13. února, zřejmě se jím stane Radovan Šabata.

K této události vydal Jan Kerner tiskové prohlášení:
„Vzhledem k tomu, že vyjednávání o nové koalici v Lounech významně pokročila, považuji za vhodné tímto oficiálně oznámit své rozhodnutí rezignovat na funkci starosty města ke dni konání zastupitelstva, které zvolí nové vedení města – pravděpodobně v polovině února 2012. Zároveň sděluji, že nehodlám usilovat ani o funkci místostarosty či člena rady města.
Zdůrazňuji, že se jedná o mé dobrovolné rozhodnutí, vedené snahou umožnit vznik nové pravostředové koalice v Lounech. Věřím, že tímto krokem přispěji ke zlepšení kultury fungování samosprávy v Lounech. Jsem přesvědčen, že v nové koalici bude samozřejmostí, že zastupitelé se rozhodují podle svého názoru, nikoli dle rozkazu mocné osoby skryté za kulisami. Věřím, že díky tomu se město Louny odstřihne od podivných praktik, které se začaly v poslední době objevovat: podávání trestních oznámení na vedení města a městské policie, pokusy ovlivňovat personální výběry úředníků, pokusy o podplácení, vydírání a jiné ovlivňování členů zastupitelstva.
V následujících dnech se budu snažit poděkovat lidem, se kterými jsem měl tu čest spolupracovat po dvě desetiletí ve vedení města, zprvu jako tajemník městského úřadu a pak deset let jako starosta města, a současně všem, kteří přispěli k rozvoji našeho nádherného města Louny, perly na řece Ohři“.

Nový starosta by měl být zvolen na mimořádném zastupitelstvu v pondělí 13. února. Podle výsledků vyjednávání by se měl novým starostou stát Radovan Šabata z Unie pro sport a zdraví, místostarostkou by měla být zvolena bývalá radní Edita Hořejší z ODS. Tyto změny jsou důsledkem rozpadlé povolební koalice ODS a ČSSD. V budoucí radě města tedy zasednou zástupci ODS, Unie pro sport a zdraví, TOP 09 a Koalice pro Louny.